I forrige uke smilte verden til selgerne av den idyllisk beliggende 73 kvadratmeter store leiligheten med hage i Gustavs gate 2, midt i byens beste strøk bak Slottet. 300 stykker klemte seg sammen på visning og prospektene ble revet bort på et kvarter.

Les: 300 innom på første boligvisning

En million over prisantydning
Før budkrigen var over hadde leiligheten - som var annonsert med prisantydning på 3,59 millioner kroner - kommet opp i svimlende 4,65 millioner. En mildt sagt positiv overraskelse for eierne. De hadde nemlig latt en annen megler forsøke å selge leiligheten før sommeren - der høyeste bud ikke engang oppnådde taksten på 3,6 millioner.

- Det var en ubeskrivelig følelse. Vi klarte ikke å gjøre noe på seks timer, mens budkrigen pågikk, fortalte selgeren til DN.no like etter at handelen var i boks.

Problemet var bare at salget slett ikke var i boks. Vinnerne av budkrigen skulle nemlig få greie på noe som gjorde dem sinte - etter å ha gått over en million over prisantydning for å sikre seg hageperlen midt i byen.

- Det var en bekjent av oss som kom med det gamle prospektet fra den andre megleren etter vi hadde kjøpt, forteller samboerparet som vant budrunden.

I det gamle prospektet gikk det tydelig frem at den "idylliske hagen med sittegruppe og fontene" - som det nye prospektet trakk frem som en vesentlig attraksjon - slett ikke var så tilgjengelig for alle som den siste megleren ville ha det til.


"Hagen er felles. Fremste del har et fellesområde med langbord og grill til store lag som kan benyttes av sameierne inntil to ganger i året og må varsles i god tid. Sofagruppen ved fontenen er kun for disponering av snr.1og 3 i første etasje. Det er ikke anledning til å sette ut egne møbler så fremst dette ikke er vedtatt av sameiet. Se for øvrig referat fra sameiemøte i 2010 og regler for bruk av hage."

Enerett til hagemøbler
Tvert om hadde en leilighet i det lille sameiet enerett til bruk av sittegruppen ved fontenen. Og ifølge et styrevedtak var det ikke anledning for andre til å sette ut egne møbler.

- Og da er det ikke lenger din hage. Uten den delen av hagen ville vi ikke budt på eiendommen i det hele tatt. Da er ikke den leiligheten så veldig spesiell lenger, sier de skuffede kjøperne til DN.no.

Eksklusiviteten ble gitt i 2002 etter at en andelseier fikk NRK til å bruke flere hundre tusen kroner på oppussing av hagen og fontenen i forbindelse med et tv-program.

Som følge av dette trakk kjøperne tidligere denne uken tilbake budet på 4,65 millioner kroner. Etter en lengre diskusjon, gikk megleren og selgeren i går med på å la kjøperne gå fra avtalen.

- Det var storm i et vannglass, egentlig en filleting. Men dessverre for oss var han med det høyeste budet opptatt av dette, sier selgeren til DN.no.

- Ingen betydning for eiendommens verdi
Eiendomsmegler og partner i Aktiv Eiendomsmegling, Håkon Strand, sier han ikke erkjenner å ha gjort noe galt ved å utelate opplysningene om det "eksklusive" området rundt fontenen i hagen.

  - Dette er ingen innrømmelse av feil fra vår side. Det har å gjøre med at jeg og selgerne ønsket å komme oss videre, sier han.

- Men hvorfor gjorde du ikke som den forrige megleren og opplyste i prospektet om eneretten til sitteplass rundt fontenen?

- Fordi jeg ikke kan se at det har relevans for verdien av eiendommen i det hele tatt. Det er snakk om et lite område av den 1,6 mål store hagen, og det er ikke engang den mest attraktive delen. Blant annet er det ikke særlig solrikt der, påpeker Strand.

- Var det et bevisst valg å holde opplysningen utenfor prospektet?

- Nei.

- Hva var det da?

- Vi hadde aldri til hensikt å ikke ha det med, men ved en feil kom det ikke med i prospektet. Siden har jeg fortalt om dette til alle jeg har møtt på min vei, sier Strand.

Den forkl#229en fnyser kjøperen av.

- Overraskende og ille
- Vi stilte helt konkrete spørsmål om dette, der megler valgte å svare direkte uriktig. Hvis man i tillegg ser hvor tydelig den eksklusive bruksretten var nevnt i det første prospektet fremstår alt sammen som bevisst villedende. At megler fortsatt forsøker å bagatellisere dette er overraskende og ille, sier han.

- At jeg svarte bevisst uriktig på dette, får bli hans ord, svarer megler Strand.

Ny kjøper
Etter at budvinneren fikk lov å trekke budet sitt, kastet Strand seg rundt og kontaktet de andre som deltok i kampen om boligen. Det tok ikke lang tid å finne en ny kjøper - også etter at de ifølge megleren var ettertrykkelig informert om den eksklusive bruksretten til hageflekken på den ene siden av huset.

- Den gikk for bare 125.000 kroner mindre. Prisen er et bevis for at det bare var den første kjøperen som så begrensningene i bruken av det ene bordet som et problem, sier Strand - og føyer til.

- Det er veldig synd for ham at han ikke ønsket å stå ved avtalen. Dette er et fantastisk objekt - og jeg tror han vil komme til å angre, sier Strand.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.