Årsaken er at da stortingsflertallet vedtok pensjonsreformen, ble man enige om å trekke fra 0,75 prosentpoeng fra den årlige veksten i løpende pensjoner. Det betyr at når grunnbeløpet i folketrygden i år ble økt med 3,8 prosent, så blir den reelle økningen for dem som allerede er pensjonister bare drøyt 3 prosent.

Eller sagt med kroner og øre: Dersom alderstrygden din er på 300.000 skulle den økt til 311.400 kroner, men vil i stedet bare øke til rundt 309.000. Selv om differansen bare er 2.400 kroner etter første året med underregulering, vil den øke år for år på grunn av rentes rente effekten.

Og det strider mot Grunnlovens forbud mot å gi lover tilbakevirkende kraft, mener Hagen. Han varslet fra talerstolen på Fremskrittspartiets landsmøte lørdag at han derfor skal saksøke staten for «dette ranet av norske pensjonister».

– I min pensjonsordning står det at pensjonen skal være 66 prosent av den til enhver tid gjeldende godtgjørelse for stortingsrepresentanter. Det er tilsvarende bestemmelser for statsråder og høyesterettsdommere. Hva som står i lov om Statens pensjonskasse, er jeg ikke helt sikker på, sier Hagen til NTB.

Han mener uansett at hvis han vinner fram med sitt søksmål, så må utfallet gjøres gjeldende for alle pensjonister.

– Det ville vært grovt urettferdig å ikke likebehandle alle på grunn av juridiske snurrepiperier, sier han.

Les også:

Frp får ikke støtte til økte pensjoner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.