Høyere lønn gjør deg lykkeligere, ifølge en stor studie gjennomført av amerikanske forskere. Men bare opp til et visst nivå, skriver di.se.

Ytterligere økning vil bare gi deg muligheten til å kjøpe flere saker og ting uten at du blir mer fornøyd.

Forskerne, en økonom og en psykolog ved Princeton-universitetet i USA, har analysert svar fra spørreundersøkelser om lykke og materiell velstand fra 450.000 amerikanere som er gjennomført i løpet av 2008 og 2009.

Konklusjonen er at økt lønn fra null og oppover gradvis øker innslaget av lykke i livet, mens innslaget av følt sorg og stress minsker.

Men det går en grense. Og det magiske lykkenivået ligger på en årsinntekt på 75.000 dollar, tilsvarende i underkant av 420.000 kroner.

To deler lykke
Forskerne deler imidlertid lykkebegrepet i daglig humør og tilfredsstillelse med sin egen livssituasjon.

- Over 75.000 dollar påvirker penger fortsatt graden av tilfredsstillelse med livssituasjonen, men gjør ingenting for graden av glede, livsnytelse, sorg eller stress i livet. Kanskje er 75.000 dollar en terskel der lønnsøkninger ikke lenger forbedrer enkeltindividers muligheter til å gjøre hva som betyr aller mest for at de skal føle seg tilfredse, skriver forskerne.

Studien konkluderer også med at lav lønn, og ikke minst fallende lønn, forsterker smerter i livet som skilsmisser, sykdom eller ensomhet.

Undersøkelsen sier naturlig ikke noe om norske forhold, men det er vel sannsynlig at "lykkegrensen" er høyere enn 420.000 kroner i årsinntekt.

Les også: Knallhard jobbing kan ta livet av deg

<b>13-åringer tjener penger og pensjonspoeng</b>

<b>De 10 største jobbintervju-tabbene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.