Norges Bank er bekymret for lånefesten i norske husholdninger.

Et brått og kraftig fall i boligprisene kan føre til store tap for norsk næringsliv, advarer sentralbanken i rapporten «Finansiell stabilitet» som ble lagt frem tirsdag.

Kan falle mye
Og det er slett ikke så usannsynlig at boligprisene kan falle mye, mener sentralbanken.

- Skulle inntektsforventningene falle brått, for eksempel etter et tilbakeslag i oljeprisen, kan det utløse fall i boligprisene. Risikoen for en slik økonomisk utvikling synes særlig stor når resten av Europa er i en langt svakere konjunktursituasjon enn Norge, skriver sentralbanken i rapporten.

Strammer inn på forbruket
Tidligere kriser har vist at nordmenn betaler ned på boliglånet sitt - nesten uansett hvor ille det står til i økonomien. Derfor har det historisk sett vært små tap på å låne ut penger til norske husholdninger. For næringslivet er imidlertid ringvirkningene som en boligkrise skaper svært alvorlige:

- Brå og kraftige fall i boligprisene kan føre til at husholdningene strammer inn på konsumet. Det kan igjen gi ettervirkninger i resten av økonomien, advarer sentralbanken:

  • Boligprisfallet vil svekke husholdningens vilje og mulighet til å finansiere konsum ved å låne mer på boligen
  • Belåningsgraden på eksisterende lån vil øke når den nye markedsverdien legges til grunn (se tabell). Det kan få en del husholdninger til å redusere konsumet for å kunne nedbetale gjelden fortere




Vi har sett det før. Boligkrisen på begynnelsen av 1990-tallet førte til nettopp denne effekten: Mens misligholdet av boliglån økte moderat, gikk misligholdet av næringslån i taket fordi husholdningene strammet inn på forbruket.




Kime til sårbarhet
Gjennomsnittshusholdningen i Norge har en gjeld som er omtrent to ganger den disponible inntekten. Samtidig viser tabell at boligformuen altså er omtrent dobbelt så stor som gjelden.

- Det går nesten alltid bra for gjennsomsnittshusholdningen. Risikoen og sårbarheten ligger i spredningen mellom ulike grupper av husholdninger, sier Audun Holmsen, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank.

- Det er 170.000 husholdninger som har en gjeld på mer enn fem ganger sin disponible inntekt. Hvis inntektsforventningene skulle falle, må vi anta at disse vil skru igjen forbruket sitt ganske fort. Dette dreier seg om så mange husholdninger at det er en kime til sårbarhet i norsk økonomi, sier Holmsen.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.