- Det blir stadig en større uoppnåelig drøm å ha hytte i de populære områdene. En skal ikke langt unna alpinanleggene før prisene faller, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Han tror ikke på en økt romantisering av den norske furuskogen blant nordmenn.

Han mener drømmen om innlandshytte er en tilbakevendende trend.

- Fenomenet har vist seg før, men har ikke gitt utslag i etterspørsel og prisutvikling. Prisene på disse hyttene fortsatt lave, påpeker Øye.

Siden 2010 har antallet nordmenn som ønsker hytte i innlandet økt fra underkant av 5000 til omkring 20.000 nordmenn, ifølge mars-utgaven av Boligmeteret, som er produsert av Prognosesenteret for Eiendomsmegler 1.

- Det finnes mange enklere skogshytter, men få velger å selge disse siden bruksverdien er større sammenlignet med hva en kan få ved salg, hevder Øye.

Birken-gutta ikke på skauen
Den erfarne hyttemegleren Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo tror utviklingen skyldes at nordmenn i økende grad har blitt et hyttefolk.

- Mitt inntrykk er at stadig flere planlegger å kjøpe hytte, enten på fjellet, ved vannet eller i skogen. Skogsgrensen sniker seg oppover. Mange kan nok se for seg at terrenget rundt Geilo er tilnærmet fjell, sier Haatuft.

Øye tror ikke innlandshyttens popularitet skyldes et økende ønske om enklere friluftsliv, langt unna skisentre og bekvemmelige hyttesamfunn.

- Birken-feberen er helt separat og har ingenting med hyttelivet å gjøre. De guttene liker organisert stress og er heller ute etter aktivitetene, sier Øye.

Flere vil kjøpe, enn selge
Ifølge Boligmeteret har fem prosent av de undersøkte husstandene planer om å kjøpe hytte i 2012. Dette tilsvarer et potensiale på 97.000 hytter.

- For en del har langvarige lave renter gjort at en kan nedbetale en del ekstra på huslånet. Flere ser muligheten for kunne kjøpe seg hytter, sier Haatuft.

Geilo-megleren bekrefter derimot det går rolig for seg i segmentet for eksklusive hytter på fjellet, akkurat som for boliger i det øvre prissegmentet.

- De mest aktive i markedet er gjennomsnittskjøperne. Markedet for hyttene fra åtte millioner og oppover er roligere, forteller megleren.

Ifølge Boligmeteret sier 25.000 husstander at de har tenkt til å selge. Dette er kun en fjerdedel av de som ønsker å kjøpe.

- De fleste synes det er lettere å selge bolig enn en hytte. Mange ser for seg å ha hytta hele livet. Flere selger fordi en har fått flere hytter i arv, eller kan tenke seg hytte et annet sted. Det var 22.000 eiendomsoverdragelser i 2011. 8000 av disse var internt i familier, påpeker Øye.

Han mener det er annerledes med sommerhyttene.

- Hyttene langs sjøen er ofte så dyre at en må selge og familien heller kan dele summen.

Les også:
Tjen 10.000 kjappe på hytta
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.