Etter at boligmarkedet bunnet ut i kjølvannet av finanskrisen har prisene gått i været. Siden desember 2008 har boligprisene steget 44 prosent, det siste året har økningen vært på 7,6 prosent.

Prisene skal opp de to neste årene, men for andre gang på ti år spår flere av Dagens Næringslivs boligeksperter i dag et kommende fall i boligprisene.

Les saken: Spår nedtur i boligmarkedet

Tidligere i dag svarte to av boligpanelets deltagere, sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry Management Consulting og arbeidende styreleder Elisabeth Aase i Aase Byggeadministrasjon, på spørsmål fra DN.nos lesere.

Les alle spørsmål og svar i nettmøtet under.

Norges Bank kan utløse krakk - men vil de det?
Ett av spørsmålene leserne stilte var hvilken faktor som eventuelt kan utløse et boligkrakk.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry Management Consulting mener en faktor utmerker seg som den mest potente enkeltkomponenten i en boligboble: Renten.

- Sannsynligvis vil Norges Bank være svært forsiktige med renteøkningene når situasjonen i internasjonal økonomi endelig ligger til rette for det. Man kan spørre seg om det noen gang vil være passende å øke renta siden det da vil gi boligprisfall med de konsekvensene det har for norsk økonomi for øvrig, skriver Bjørnstad i sitt svar til leseren.

I et svar til en annen leser, presiserer Bjørnstad at han likevel tror Norges Bank kan tillate seg å øke renten noe.

- Jeg tror det er mulig å ha en viss økning i rentene uten å oppleve et stort boligprisfall, skriver han.

Les også: Norges Bank roper varsko om den norske lånefesten: Frykter store tap

Vente på krakket?
Mange lesere var naturlig nok opptatt av hvorvidt det er lurt å gå inn i boligmarkedet nå, med tanke på de stadige spådommene om et real korreksjon i prisene en gang i løpet av de neste årene.

Elisabeth Aase i Aase Byggeadministrasjon gav to forskjellige råd til lesere som lurte på om de burde kjøpe.

Den ene leseren sitter med god husstandinntekt, men lurte på om det ville være lurere å vente noen år på prisfallet, og heller leie i mellomtiden.

Det synes ikke Aase leseren burde gjøre.

- Generelt vil jeg anbefale dere å kjøpe nå dersom dere har tilstrekkelig egenkapital, slik at det dere fremover bruker på bolig "går til dere selv" i stedet for til en utleier, svarte Aase.

Men en annnen leser, som vurderte å kjøpe seg inn i et nyboligprosjekt der boligene ikke står ferdig før om to år, fikk et litt annet svar.

- Dersom du skal kjøpe leiligheten som en ren investering og du "må" selge når leiligheten er ferdig, er jeg usikker og tror kanskje ikke jeg ville ha gjort det, svarte Aase.

Les også: Derfor er et boligprisfall så farlig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.