- New York er absolutt en by jeg vil tilbake til, og Roma, og... - det er så mange steder. Man kan reise til steder man har vært før og oppleve nye ting, sier Marianne Kristiansen Bjørkelund (39).

Hun er prosjektleder ved Rogaland teater, og ønsker å reise for å se forestillinger.

- Jeg vil bruke mer tid på kultur. Det er absolutt en drøm, sier hun.

- Det er bare å sette i gang å spare for å ha råd til et slikt utsvevende pensjonistliv på første klasse, sier Kristin Myrmo i Sparebank 1 til DN.no.

En spørreundersøkelse gjennomført av Responsanalyse for SpareBank 1 viser at folk ser for seg gode tider i fremtiden når de blir pensjonister.

 

Eksotiske reiser
I undersøkelsen kommer det frem at 43 prosent ønsker å reise til utlandet for å shoppe eller gå på forestillinger. Hele 59 prosent svarer at de kunne tenke seg å reise til eksotiske steder.

- Det prøver vi å gjøre nå også, mens vi er unge. Reising kommer høyt uansett, sier Bjørklund.

- Det kan bli spennende tider for norske pensjonister fremover, sier Myrmo.

Pensjonsøkonomen viser til at folk har store planer for pensjonistlivet, med reiser til eksotiske steder, utenlandsturer for å shoppe eller gå på forestillinger, kjøpe seg leilighet i inn eller utland og kjøpe båt eller hytte.

Mer tid på hytta
Det er fortsatt de tradisjonelle aktivitetene for pensjonister som å gå turer i fjellet og skogen topper listen – hele 62 prosent ønsker dette. Mange kunne også tenke seg å lese bøker når blir pensjonister. Dette gjelder 43 prosent av mennene og 65 prosent av kvinnene.

Bjørkelund og mannen har kjøpt hytte og håper å tilbringe mer tid der når de blir pensjonerer seg.

Pensjonister reiser mer enn tidligere, viser nye tall fra SSB. I en fersk undersøkelse om tidsbruk blant eldre kommer det frem at tiden 67-74 åringene oppholder seg på hytte eller ved landsted har mer enn doblet seg de siste 20-årene, fra 22 til 58 minutter i snitt per dag.

- Jeg liker å gå turer i skog og mark. Jeg har også lyst til å bruke tid på barna våre. De er da voksne og forhåpentligvis har det blitt barnebarn. Vil ta de med på turer både hit og på utenlandsreiser, sier Bjørkelund.

Ingen grenser
Hun mener stadig flere pensjonister er aktive og tror de blir yngre og yngre til sinns. Det støttes av funnene i forbrukerundersøkelsen fra Sparebank 1, hvor fem prosent kan tenke seg å holde på med ekstremsport – for eksempel hoppe i fallskjerm når de blir pensjonister.

- Jeg tror mange er opptatt av å krysse grenser og gjøre nye ting, sier Bjørklund.

- Men dette er ikke høyest på ønskelisten min per nå.

- Dette viser bare at folk ser for seg et rikt liv. Det er tydeligvis ingen grenser for hva vi kan tenke oss å gjøre når vi blir gamle, sier Myrmo.

Hun mener arvingene ikke har like lyse tider i møte. Å gi penger til arvingene er det kun 23 prosent som kunne tenke seg. Å sette av penger til arvingene kommer heller ikke høyt på listen – 14 prosent kunne tenke seg at de ville gjøre det når de blir pensjonister.

Undersøkelsen viser også at 11 prosent tenker at de vil studere og 9 prosent kan tenke seg å drive med yoga og selvutvikling.

- Tidligere tiders bestemødre som bakte brød og strikket sokker og bestefedre som hugget ved og fyrte i ovnen og sparte pengene til arvingene er nok ikke forbilder lenger, sier Myrmo.

Les også:
- Pensjonistene er de store budsjettaperne
Mange får sjokk når de oppdager hvor lav pensjon de får
Spår pensjonskrig mellom kollegaer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.