- Hver sten er så fasinerende. Av 500 diamanter velger jeg gjerne ut én, sier diamantkjenner Conrad Langaard om hvordan han plukker ut stener til sin forretning Juvelér Langaard i Oslo.

I de 10 dagene før julaften handles det smykker i butikken hans for 17 prosent av årsomsetningen. Da er diamanteksperten ikke alene om å lete etter den perfekte diamanten.

Diamanter varer som kjent evig, symboliserer kjærlighet, og er en populær gave å gi sin kjære i juletiden. Norges Gullsmedforbund spurte på fredag et representativt utvalg av landets gullsmeder om hvordan årets julehandel forløper så langt.

Svaret de fikk var krystallklart:

- Samtlige gullsmeder kommenterte at de solgte dyrere og flere diamantsmykker, sier Ingebjørg Alfsen, administrerende direktør i Norges Gullsmedforbund. Hun sier at så langt i år har bransjen hatt en omsetningsvekst på 5-6 prosent. Hva det endelige resultatet blir er enda uvisst da julehandelen utgjør mellom 30 og 35 prosent av årsomsetningen.

Diamanter er kostbare, og man vil nødig gjøre et bomkjøp. Her er årets trender og svaret på hvordan du gjør din elskede fornøyd.

 

Enhver kvinne som får et smykke som er plukket ut med omtanke, vil bli henrykt Conrad Langaard

Klassisk og sart feminin
I smykkeverden svinger trendene langsommere enn i klesbransjen. Kundene er opptatt av at diamantsmykket skal være tidløst. Langaard, som ble ferdig utdannet i Hanau i Tyskland i 1976, har fulgt utviklingen:

- Designet endres med tiden. På 1950-tallet skulle smykkene brukes ved spesielle anledninger, mens de 30 år senere skulle kunne brukes daglig og være enklere i formen. I dag skal smykkene være mer feminine med slankere innfatning og mindre klør, slik at stenene trer frem. Men det klassiske blir aldri forlatt, det koster for mye, og folk skal ha glede av smykket gjennom tidene, forteller han.

De ulike slipeformene til diamantene veksler også på å være i trendbildet.

- En modernisert versjon av den tradisjonelle Cushion cut, på norsk kalt puteform, har meldt sin tilbakekomst i år, forteller Langaard.

 

Slanger og merkevarer
Finn Martinsen, administrerende direktør hos sølv- og gullsmed-kjeden David-Andersen, sier at kundene deres deler seg i to grupper:

- Mer enn noen gang ser vi at nordmenn ønsker merkevarer. Halvparten av salget er av merker og trendvarer. Av smykker som følger motebildet dominerer et mer organisk design med elementer fra naturen som gir et mer lekent uttrykk. Kvinner som ønsker dette er ikke fremmed for armbånd formet som en slange. Vi har også sett at fargestener og gult gull og roségull er mer populært i år.

Den andre halvdelen ønsker seg klassiske smykker:

- Et klassisk uttrykk vil i dag si rene linjer, og også litt barokk. Disse kvinnene henter gjerne inspirasjon fra det britiske kongehuset, sier Martinsen.

Han legger til at ikke alle vil være lik naboen, og at det også er en trend med unike smykker med ett design som er «one of a kind».

 

Tips til diamantjakten
- En rund sten er mer feminin og snillere, mens en firkantet sten er mer markant, hardere, kjøligere og tøff.

Conrad Langaard mener at smykker skal gjenspeile bærerens personlighet. I gave bør du da finne en ring som passer så hun ikke blir skuffet. Her er hans tips til å finne det rette smykket til henne:

  • Spør hennes venninne eller søster om hva hun ønsker seg, men kanskje ikke moren.
  • Se hvordan hun er kledd. Er hun ikke A4, bør du i stedet for en briljant (rund), kanskje heller velge en prinsesse, cushion cut, ovalslipt eller smaragdslipt diamant.
  • Er hun sporty, raker mye løv, reiser med koffert og graver i hagen bør du - om ringen skal brukes daglig - kanskje vurdere et mer robust design, fremfor en sart konstruksjon. Unngå mange små diamanter og velg en sariefattet midtsten fremfor en fattet i klør. I en sariefatning sitter stenen mer skjermet og slås ikke like lett ut. Men dette blir en avveining mot hva man liker. Man kjører jo ikke sportsbil på fjellet.

De fire kvalitetene kutt, klarhet, farge og karat avgjør diamantprisen. Til samme pris kan man velge en stor sten med lavere kvalitet, eller en mindre sten med mer renhet og klarere farge.

  • Hvilken type diamant du skal velge avhenger av hvor kvalitetsbevisst damen din er. Det blir som en flaske vin. En flaske vin til 150 kroner er greit for meg og deg, mens andre ikke vil ha det i huset sitt. Unn kvinnen den samme kvaliteten du selv ville ønsket.
  • Man skal gå inn i en forretning med en viss porsjon sunn skepsis. Kan forhandleren nok til at du vil bruke mange penger?

- Enhver kvinne som får et smykke som er plukket ut med omtanke vil bli henrykt, sier Langaard.

 Les også: Mye Bordeaux for pengene

Les også: 24 svært harde gavetips(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.