Onsdag morgen ble det klart at Donald Trump blir USAs nye president – en nyhet som sjokkerte en hel verden.

Samme ettermiddag sendte DNB ut pressemelding om at de høyner boliglånsrenten med inntil 0,2 prosentpoeng.

– Det var et litt spesielt tidspunkt å gjøre det på, synes jeg. Var det en taktisk manøver for å gjemme bort renteøkningen i Trump-tåka? Det virker nesten sånn, sier administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank til DN.

Banksjefen ser ingen særskilt grunn til at DNB skulle sette opp renten akkurat denne uken:

– De satte opp renten til tross for at for eksempel nibor - bankenes internrente - faktisk har gått noe ned. For en måned siden var nibor på 1,11 prosent, nå er den på 1,07 prosent, opplyser Hovland.

– Noen ganger skjer det ting som folk ikke ser for seg

Selv har BN Bank ingen planer om å øke renten med det første, selv om både Nordea og DNB nå har varslet renteøkninger.

Nordea var først med å sette opp boliglånsrentene da banken i slutten av september satte opp like mye som DNB nå øker med – 0,2 prosentpoeng.

– Renten er historisk lav, men akkurat nå setter vi ikke opp boliglånsrentene. Det er likevel vanskelig å spå hva som skjer fremover. Renten er historisk lav, og vi må forholde oss til hvordan pengemarkedsrentene utvikler seg. Noen ganger skjer det ting som folk ikke ser for seg. Alle sa at det ville bli børsras hvis Donald Trump ble valgt som president – men så skjedde jo det stikk motsatte, sier Gunnar Hovland, som et eksempel.

– Men dersom vi hever renten, skal vi være ærlige og si det som det er. Vi skal ikke forsøke å gjemme det bort i andre og mer spennende nyheter – det lover jeg, sier Hovland.

Avviser «taktikk»

 DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld avviser på det sterkeste at DNB brukte «taktikk»:

- Rentehevingen onsdag ble bredt dekket av mediene, og det hadde vi også forventet. Vi prøvde overhodet ikke å gjemme bort nyheten, sier han til DN.

Han understreker at DNB gjør en løpende vurdering av hva som skal gjøres med renten.

– Kvelden før vi sendte ut pressemeldingen oppdaget vi at en konkurrent hadde gjort endringer i sine prislister. Vi fikk et inntrykk av at de hadde økt sine priser – dét var bakgrunnen for at vi gikk ut med rentenyheten onsdag ettermiddag, sier Westerveld. 

Han opplyser at alle kunder får brev i posten om renteendringen.

– Det går ikke an å gjemme bort en slik nyhet. Og det har heller aldri vært intensjonen vår, sier han.

Konkurrentene følger ikke etter

Da Nordea satte opp boliglånsrenten, ble det spådd et ras av nye rentehevinger. Men først etter seks uker kom svaret.

– Pengemarkedsrenten ble litt annerledes enn man forestilte seg, og argumenter for ikke å sette opp renten er styrket, sier professor Ola Honningdal Grytten ved NHH, som i september trodde at Nordeas heving var «bare begynnelsen».

Etter det DN erfarer har ingen av de andre storbankene satt opp renten så langt, men Boligkreditt, som drives av Sparebanken Øst, satte opp sin beste rente for folk over 34 år fra 1,85 til 2,05 prosent effektiv rente.

Mediekontakt Ole B. Larsen i Skandiabanken opplyser til DN at de ikke ser noen grunn til å gjøre noe med renten nå.

– Vi la frem kvartalstall denne uken, og er fornøyd med marginene. Siden banken tjener godt, har vi ikke planer om renteøkning enn så lenge. Vi følger ikke etter DNB og Nordea nå, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.