Fredag satt storbanken DNB opp boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng, som første bank ut etter at Norges Bank hevet styringsrenten med det samme torsdag.

Dermed blir DNBs beste boliglånsrente 2,89 prosent for såkalte Grønt boliglån.

DNB viser ikke bare til økningen i styringsrenten for prisøkningen. Prisen banken betaler for å låne inn penger, har også økt de siste månedene.

– De siste årene har rentenivået i Norge vært rekordlavt, og økende renter fra sentralbanken er et signal om at det fortsatt går godt i norsk økonomi. Rentene på boliglån påvirkes av dette og derfor settes de nå opp, sier Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarkedet i DNB.

Hun understreker at DNB fortsatt skal være konkurransedyktige på utlån, og bemerker at banken ønsker også å hjelpe unge kunder inn på boligmarkedet.

Ber kundene forhandle om renten

Bankenes renteøkninger har som oftest fulgt utviklingen i styringsrenten tett, men ikke alltid. Det er imidlertid ventet at flere banker vil følge opp med renteøkninger etter at DNB nå har ledet an.

Elisabeth Realfsen er daglig leder av Forbrukerrådets Finansportalen, som blant annet sammenligner bankenes boliglånsrenter. Hun er ikke like sikker på at alle bankene vil følge hverandre.

– Hittil viser historien at leverandørene tilpasser seg veldig forskjellig. De siste årene har vist at bankene ikke nødvendigvis setter opp boliglånsrenten etter en renteheving. Det er på grunn av konkurransen mellom bankene. De går etter forskjellige målgrupper, sier hun til DN.

– Hvordan burde låntagere gå frem nå?

– Da må du sjekke ut markedets priser på for eksempel finansportalen. Finn ut hva som er den beste renten og vurder å flytte lånet.

Hun mener det også er rom for å forhandle.

– Absolutt. Det er mange som lykkes med å henvende seg direkte til banken og be om lavere rente. Det er mye å vinne på å ta en telefon til banken, sier Realfsen.

30.000 dyrere

Så sent som i august i fjor var styringsrenten 0,50 prosent. Der hadde den ligget i mer eller mindre halvannet år siden mars 2016, etter da å ha blitt satt ned fra 0,75 prosent.

I alt har Norges Bank økt styringsrenten fire ganger det siste året og et samlet rentehopp på ett prosentpoeng i perioden.

Det vil si at rentebelastningen på et boliglån på tre millioner kroner har økt 30.000 kroner siden august i fjor - 2500 kroner i måneden, før skattefradraget på 22 prosent for renteutgiftene. Et lån på seks millioner kroner har på samme måte fått 5000 kroner høyere rentebelastning i måneden før skattefordel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.