DNB melder mandag at den øker rentene på boliglån og innskudd med inntil 0,5 prosentpoeng, som følge av Norges Banks renteheving torsdag forrige uke.

Nye rentesatser gjelder fra 27. september for nye boliglån og innskudd, og fra 7. november for eksisterende boliglån og innskudd, opplyser banken.

I en separat børsmelding skriver Sparebank 1 SMN at også den øker rentene på lån og innskudd med inntil 0,5 prosentpoeng. For eksisterende kunder vil renteendringen tre i kraft fra 10. november, mens for nye lån vil endringen gjelde fra 29. september.

Mandag ettermiddag melder også storbanken Nordea at den hever rentene på boliglån og innskudd med inntil 0,5 prosentpoeng.

Sparebank 1 SR-Bank, Sparebank 1 Helgeland, Sparebanken Sør og Sparebank 1 Østfold Akershus setter også opp rentene, melder bankene mandag.

– Norges Bank har lenge varslet at styringsrenten skal opp for å dempe den høye prisveksten. Også etter denne renteøkningen er boliglånsrenten er på et lavt nivå, historisk sett. Vi tror derfor at de fleste vil tåle de varslede renteøkningene, men oppfordrer de som er usikre på sin økonomiske situasjon til å ta kontakt med banken, sier Nelly Maske, konserndirektør for Privatmarked i Sparebank 1 SMN.

Styringsrenten er renten på bankenes innskudd i Norges Bank, og når sentralbanken setter opp renten, følger bankene ofte etter med økte utlåns- og innskuddsrenter.

Torsdag la sentralbanken også frem ny rentebane, som illustrerer Norges Banks prognose for styringsrenten fremover, dersom økonomien utvikler seg i tråd med forventningene.

I rentebanen signaliseres det ytterligere rentehevinger på 0,25 prosentpoeng både i november og desember, slik at styringsrenten ligger på 2,75 prosent ved utgangen av året.

I skrivende stund er styringsrenten på 2,25 prosent, det høyeste nivået siden 2011. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.