- Jeg fikk beskjed av banken om å spare 15 prosent og komme tilbake sterkere om et år eller to, forteller Fahreta Sivic fra Oslo.

1. desember ifjor økte Finanstilsynet kravet om egenkapital ved boligkjøp fra 10 til 15 prosent. I samme periode har boligprisene bare fortsatt å stige.

Dermed har mange blitt avhengige av hjelp for å komme inn på boligmarkedet. Rekordmange har som Fahreta Sivic kommet inn på boligmarkedet ved hjelp av Husbankens startlånsordning.

Boligkjøpere uten tilstrekkelig egenkapital kan få startlån fra kommunene som finansierer en større del av kjøpesummen sammenlignet med hva de får låne i privat bank.

- Klar økning
I januar og februar ifjor innvilget Oslo kommune 67 startlån som tilsvarer 61 millioner kroner.






I samme tidsrom i år ble det til innvilget 138 startlån til en verdi av 141 millioner kroner.

- Det er en klar økning i antall søknader, sier avdelingsdirektør Kia Baardseth i Velferdsetaten i Oslo kommune til DN.no.

I januar og februar 2011 mottok Oslo kommune totalt 664 søknader om startlån. I samme periode i 2012 har kommunen mottatt 752 startlånsøknader.

I motsetning til private banker, er ikke Husbanken underlagt Finanstilsynet og trenger derfor ikke å be sine lånekunder om egenkapital tilsvarende 15 prosent av prislappen på boligen.

700.000 kroner mer
- Selv om jeg nesten hadde 100.000 kroner i egenkapital fikk jeg bare 900.000 kroner i lån av privatbanken min. Med denne summen hadde jeg råd til å kjøpe en garasjeplass i Oslo eller et "oppussingsobjekt" på Ammerud, sier Fahreta Sivic.

Sivic kunne ikke fatte hvorfor hun ikke fikk et ordentlig lån. Hun hadde egenkapital og tjente mer enn vennene.

- Vennene mine hadde ressurssterke foreldre som kunne stille opp som kausjonister - det hadde ikke jeg, sier Sivic.

Løsningen for Fahreta ble startlån.

- Jeg søkte straks, og fikk vite at om en søker startlån blir en automatisk med i vurderingen om fullfinansiering. Etter kun en uke hadde jeg fått et fullfinansieringsbevis fra Oslo Kommune, sier hun.

Sivic fikk et lån på kr 1,6 millioner kroner. Dette er 700.000 kroner mer enn banken hennes kunne tilby.

- Tre uker senere fikk jeg napp på en liten selveierleilighet på Sagene i Oslo, som med omkostninger kom på akkurat 1,6 millioner kroner, sier den ferske boligeieren.

Samarbeider med banken
Husbanken kan fullfinansiere boliglån, som i Sivics tilfelle, eller kombinere startlån med boliglån fra privat bank, såkalte samfinansieringslån. Samfinansieringslån står for omtrent halvparten av startlånene som innvilges.

Seniorrådgiver Anette Hansen i Husbanken forteller at samfinansieringslånene som regel utgjør hundre prosent av kjøpssummen på boligen.

Avdelingsdirektør Kia Baardseth i Velferdsetaten i Oslo kommune forteller at det også har vært en økning i andelen samfinansieringer i Oslo kommune.

- Gruppen som får samfinansiering er bedre økonomisk stilt enn dem som får fullfinansiering, eller kombinasjonen lån og tilskudd. En økt andel av samfinansiering skulle tilsi at de som får startlån er bedre stilt økonomisk enn tidligere, sier Baardseth.

Baardseth synes det for tidlig å trekke noen sikre konklusjoner om effekten av Finanstilsynets økte krav til egenkapital og begrensning i lånebelastning.

- Oslo kommune følger utviklingen nøye og er opptatt av at ordningen med samfinansiering blir opprettholdt, sier Baardseth.

Les også: Villa-opprør i styrtrikt nabolag
- 15%-regelen er ikke hugget i stein
Thon forvandler kontor til boliger på Karl Johan
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.