Svenskene blir fattigere og fattigere. Gjeld sett i forhold til eiendelene har ikke vært høyere på nesten ti år.

Men vi nordmenn er ikke i samme båt. Vi er snarere i en annen «yacht».

Nettoformue på 2,5 millioner kroner
- Nordmenn har veldig solid kapital, selv om vi har hatt en høy lånevekst, sier assisterende direktør og spareekspert Rolf Mæhle i Sparebankforeningen til DN.no.

Nettoformuen vår er nå all time high. Faktisk har norske husholdninger en nettoformue på hele 5.200 milliarder kroner. Det betyr at hver husholdning i snitt har en nettoformue på 2,5 millioner kroner, viser beregninger Mæhle har gjort.

- Vel å merke er dette på overflaten. Under overflaten er egenkapitalen ulikt fordelt. Noen sliter, mens andre har solid økonomi, påpeker Mæhle.

Les også:Spiser opp lønnsøkningen din

Mange tror det er oljefondet som gjør oss så rike, men slik er det ikke.

Statens Pensjonsfond Utland utgjør omlag én million kroner per husholdning, eller omlag 2.000 milliarder kroner totalt. Tilsammen har vi altså 3,5 millioner kroner i nettoformue, om vi tar med oljefondet.

... men ikke penger i lommen
Høy egenkapital betyr ikke nødvendigvis god likviditet.

- Mye av egenkapitalen er syltet ned i illikvide aktiva, særlig i bolig, fritidseiendom og pensjon. Faktisk har vår finansielle formue blitt mindre likvid de siste årene, forteller Mæhle.

Se hvordan vi bruker sparepengene våre:Trendskifte i sp#229

Han tror nordmenn er solid rustet til å møte utfordringer som renteoppgang og et usikkert boligmarked.

- Det ser bra ut for norske husholdninger. Men mange kan ha en utfordring i at mye av formuen er illikvid. Vi må skille mellom egenkapital og likviditet, og det er likviditetsfellen som kan bli vanskelig å håndtere. Fremveksten av rammelån og økt bruk av avdragsfrihet kan likevel hjelpe bolig til å bli en mer likvid investering, sier Mæhle.

I Sparebankforeningen merker de at nordmenn forbereder seg på tøffere tider.

- Vi ser at en større andel vil prioritere sp#229 og nedbetaling av gjeld. Både bolig-, bil og båtmarkedet er avventende, så det er tydelig at vi forbereder oss på tøffere tider, noe som er fornuftig, sier han.

Slik er pengene våre bundet opp:

Tall per 31.12.07. Kilder: Norges Bank, SSB, egne anslag Sparebankforeningen.

Finanssp#229en er på 2.262 milliarder kroner, men av disse er bare 1.400 milliarder kroner likvide, ifølge Mæhles beregninger. Resten er bundet opp i forsikringssp#229.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.