Den tidligere pressefotografen sitter igjen med tap og over seks millioner i gjeld. Nordens største bank innrømmer regelbrudd, men vil ikke gi Strømberg full erstatning, skriver DN privat økonomi fredag.

-Kan det virkelig skje i en stor og anerkjent bank som Nordea? Ja, sier Nordea-kunde Finn Eirik Strømberg (48).

Full aktivitet på melgerbordet
I februar 2007 gjennomgikk Strømberg en komplisert nakkeoperasjonen. Skulle det verste skje er familiens fremtid sikret. Millionerstatningen han fikk utbetalt etter ulykken som knuste nakken hans for noen år siden, er trygg i Nordea. Det tror han iallfall. Dagen etter rulles han inn på operasjonsbordet.

Mens Strømberg ligger på sykehus i Stavanger er det full aktivitet på meglerbordet i Nordea i Oslo. Utskrifter fra Strømbergs valutakonto viser at det også på hans konto er bevegelser.

– Jeg hadde ingen anelse om aktivitetene på min konto, sier Strømberg i dag. Han hevder at valutamegler Håkon Kaland flere ganger har handlet uten hans godkjennelse.

"Profesjonell kunde"
Påstanden avvises blankt av Kaland.

– Strømberg var regnet som en profesjonell kunde av Storebrand og Nordea i mange år, og det er helt klart at de handler som ble gjort var etter hans ønske, sier han til DN privat økonomi.

Reglene for valutahandel er strenge. Ingen transaksjoner skal i utgangspunktet gjøres uten uttrykkelig klarsignal fra kunden. Ifølge Nordeas retningslinjer skal det også stilles sikkerhet for handlene på en sperret konto. Det kan ikke handles for mer enn ti ganger det beløpet som står på sikkerhetskontoen. For Strømbergs vedkommende ble det i første omgang stilt sikkerhet på 2,1 millioner, men etterhvert ble beløpet økt til 3,2 millioner kroner.

2000 transaksjoner
Likevel har det blitt handlet for langt høyere beløp enn sikkerheten tilsier. Utskrifter viser at det er gjort transaksjoner der eksponeringen har vært fire ganger så høy som avtalen gir rom for.

Som valutakunde i Storebrand anslår Strømberg at han gjorde 50-60 handler i løpet av ett år. Fra høsten 2005 til kontoen er tom våren 2007 gjennomføres det nærmere 2000 transaksjoner i hans navn.

– Bare et fåtall av handlene skjedde på oppfordring fra meg, sier Strømberg i ettertid.

Tre millioner forsvunnet
Først etter den omfattende operasjonen i Stavanger i februar i år, skjønner han at noe er virkelig galt. Et brev fra avdelingssjefen i banken forteller ham at det mangler rundt tre millioner kroner på valutakontoen.

Nordea har innrømmet delvis ansvar i saken. I slutten av forrige måned kom banken med tilbud om et forlik på 1,75 millioner kroner. Strømberg fnyser av tilbudet. Han mener han har krav på godt over det dobbelte.

– Det er utrolig bittert. Banken hentet meg aktivt inn som kunde, misbrukte min tillit og nekter å gjøre opp for seg. Jeg stolte på dem. Satte alle pengene mine der. Nå ser det ut til at alle konti er tomme, sier Strømberg.

4. oktober 2007 får Finn Eirik Strømberg opplyst via Nordeas kundeservice at han har en samlet gjeld til banken på 6,5 millioner kroner.

Les hele historien om Finn Eirik Strømberg i DN privat økonomi fredag
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.