Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) la fredag frem prisstatistikken for bruktboliger omsatt i januar.

Som vanlig er, starter årets første måned med solid prisoppgang. Denne gang på 3,8 prosent i snitt, 0,6 prosent høyere enn vanlig for januar måned.

Opp en kvart mill på en måned
Det er eierne av eneboliger som virkelig fikk uttelling i budrundene. Denne boligtypen steg hele 8,7 prosent i pris, sammenlignet med desember. Til sammenligning: I hele fjor, fra januar til desember sank prisene på eneboliger med 1,6 prosent.

Oversatt til kroner og øre økte en gjennomsnittlig enebolig på 153 kvadratmeter med nesten 250.000 kroner på én eneste måned, fra 2,9 millioner til 3,15 millioner kroner.

Likevel, eller kanskje nettopp derfor, er ikke eiendomsmeglerne overrasket over det massive prishoppet denne måneden.

- Økningen i prisene på eneboliger i januar følger samme mønster som vi har sett tidligere år. Prisoppgangen representerer derfor en tilbakevending til det normale, sier nestleder Leif J. Laugen i EFF.

Det er nemlig vanlig at eneboligprisene faller mot slutten av året, og særlig i desember, før de bykser opp igjen i januar. Det samme mønsteret ser man rundt sommeren der prisene ofte faller i juni og juli, før de hopper opp i august.

Ikke samme boliger
Basert på dette statistiske mønsteret skulle man tro at det var ekstremt gunstig å kjøpe enebolig i juli eller desember - og selge enebolig i august og januar.

Men fullt så enkelt er det ikke, mener styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbud, Tormod Boldvik.

 

- Det lureste er å kjøpe den boligen du liker, når du finner den, enten det er i den ene eller andre måneden. Det er det kjedelige svaret jeg gir til folk som spør om dette, sier Boldvik.

- Men hvorfor er det ikke nødvendigvis smart å utnytte "salget" hvis man uansett skal kjøpe?

- I juli og desember selges gjerne de boligene som har ligget gjennom våren og høsten uten å bli solgt. Det er kanskje ikke de mest perfekte boligene. Det er større sjanse for at du finner drømmeboligen når masse ferskvare legges ut på markedet i august og januar, sier Boldvik.

Han utelukker ikke dermed at det går an å gjøre et realt varp i lavprismånedene.

- Hvis du er heldig finner du drømmeboligen din akkurat da, selv om sjansen er mindre. Det viktigste er å huske på at du skal bo og trives i den boligen i mange år fremover, og det bør være viktigere enn å spare noen penger, mener Boldvik.

Så mye økte boligprisene i kroner og øre i snitt fra desember til januar:

Tallene er beregnet av DN.no på basis av snittprisene i NEF/EFF sin statistikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.