Uten megler eller takst solgte konfeksjonshandleren Ulf Th. Hallén i 2002 familiehytta og bygården i Oslo til kraftig underpris. Så ble han erklært sterkt dement.

I en fersk dom i Eiker, Sigdal og Modum tingrettdom får familien tilbake fritidseiendommen vederlagsfritt, skriver Dagens Næringsliv.

- Det var aldri meningen at hytta og gården skulle ut av familien. Vi er veldig glade for at hytta nå blir tilbakeført, sier datteren Lillian Hallén til DN.

Kjøpesummen på den 315 mål store fritidseiendommen i Eggedal endte på 1,75 millioner kroner, og Hallén-gården på Grünerløkka ble solgt for tilsammen 11,7 millioner, inkludert 5,2 millioner kroner gjeld som sto på gården. I etterkant har Lillian Hallén tatt takst på eiendommene, hvor verdien til fritidseiendommen ble satt til 14 millioner kroner og bygården til nær 20 millioner kroner.

Kjøpere var Thorstein Thune og Roy Freddy Hansen. To menn Hallén hadde blitt kjent med et par år tidligere.

- Selv husket ikke lenger pappa at han hadde solgt dem, sier Hallén.

Ikke betalt?
Dommerne fant ingen bevis for at det i det hele tatt var overført penger til Ulf Th. Hallén som betaling for hytteeiendommen.

Thorstein Thune har tidligere sagt til DN at han oppfattet Hallén som helt klar, bare litt original, i samme periode.

Neste mål for Hallén og hennes advokat Erling Grimstad er å få omgjort et rettsforlik fra 2004 som opprettholdt salget av Halléngården til Thune.

– Jeg gir meg ikke før bygården er tilbake i familien, sier Hallén til DN.

Advokat Grimstad sier det er flere hindre som skal overstiges for å nå frem med det kravet.

– Nå er det tatt ut forliksklage for å søke tilbakeført Halléngården. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i den frustrasjon livsarvingene har opplevd ved å se at det offentlige ikke har løftet en finger for å ivareta interessene til en eldre dement og alvorlig syk mann som ble utsatt for svindel, sier han til Dagens Næringsliv.

- Retten tar feil
Selskapet Åslandseter as har stått som eier av fritidseiendommen i Eggedal siden Ulf. Th. Hallén solgte i 2002. Opprinnelig sto Roy Freddy Hansen og Thorstein Thune bak selskapet, men i 2006 overtok Oslomannen Jan Kihm Sørensen selskapet og eiendommen.

I dag vil ikke Sørensen kommentere dommen og henviser til sin advokat, Arve Ringsbye.

"Retten tar feil med hensyn til vurderingen om hvorvidt Ulf Hallén hadde rettslig handleevne på tidspunktet for avtaleinngåelsen. Retten legger dertil også til grunn flere faktiske feil som resultatet bygges på, skriver Rungsbye i en epost til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.