Fastrenteandelen i finansforetakenes utlån til husholdninger fortsatte å falle til 7,4 prosent ved utgangen av 3. kvartal 2008. Andelen falt i kredittforetakene og de statlige låneinstituttene, men økte i bankene. Fastrenteandelen for utlån til foretak økte i 3. kvartal til 12,1 prosent.

Det viser rentebindingsstatistikk for banker og andre finansforetak, 3. kvartal 2008, lagt frem av Statistisk sentralbyrå i dag.

Fastrenteandelen på finansforetakenes utlån til publikum (ikke-finansielle foretak, kommuner og husholdninger) var 11,3 prosent ved utgangen av 3. kvartal i år, en marginal økning fra forrige kvartal. Til sammenligning var andelen fastrentelån til publikum hele 20,1 prosent i 1. kvartal 2004.

Sjekk beste fasrentetilbud nedenfor!

Husholdningene velger fortsatt flytende rente
Med unntak av 1. kvartal 2007 har andelen fastrenteutlån til husholdningene falt i hvert kvartal det finnes statistikk for.

Trenden fortsatte også i 3. kvartal 2008, da andelen fastrenteutlån til husholdningene var kun 7,4 prosent.

Til sammenligning var andelen fastrenteutlån til husholdningene snaut 17 prosent i 3. kvartal 2004.

Fra 3. kvartal 2004 og til samme kvartal i år, har kredittforetakenes fastrenteutlån til husholdningene falt med 40 prosentpoeng, mens andelen fastrenteutlån fra statlige låneinstitutter og banker har falt mer moderat.

Andelen fastrenteutlån i 3. kvartal 2008 er fortsatt høy i de statlige låneinstituttene (32,8 prosent), mens andelen i banker og i kredittforetak er vel 4 prosent.

Andelen utlån til husholdningene med rentebindingstid under ett år har falt i banker, kredittforetak og statlige låneinstitutter over lengre tid.

Andelen utlån med denne bindingstiden falt fra 2,4 prosent i 2. kvartal til 2,2 prosent i 3. kvartal 2008.

Høyeste på tre år
Andelen fastrentelån med bindingstid 1-5 år økte imidlertid svakt fra 4,2 prosent til 4,3 prosent, og andelen fastrentelån med bindingstid over 5 år økte fra 0,8 prosent til 0,9 prosent i 3. kvartal. Andelen utlån til husholdninger med rentebindingstid over 5 år er nå på det høyeste nivå siden 1. kvartal 2005.

- Det er mulig å få mer i lån dersom man velger rentebinding eller en kombinasjon av binding og flytende, har assisterende direktør i Sparebankforeningen og ekspert på privatøkonomi Rolf Mæhle tidligere uttalt til DN.no

Les saken: Slik får du låne mer

Her finner du beste fastrente

Kilde: Finansportalen.no



Les mer om sp#229 på DN.no Privatøkonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.