1. Hvordan tror du den flytende renten utvikler seg fremover?

Forutsetningen for å tjene penger på fastrenteavtalen er at renten stiger raskere enn det markedet priser inn på det tidspunktet du inngår avtalen. Derfor må du gjøre deg opp en mening om hvordan du tror renten vil utvikle seg fremover. Dersom du tror renten vil stige raskere enn markedet, og er villig til å satse penger på det, kan du inngå en fastrenteavtale.

2. Sjekk ut bankenes fastrentetilbud

Dette er kanskje det viktigste punktet. Bankenes fastrentetilbud kan variere mye. Bankene som i dag tar seg minst betalt for å låne deg penger tilbyr fastrenter som ligger 0,5 til 0,6 prosentpoeng over markedsrentene.

I dag er markedsrenten på tiårs fastrentelån på 4,11 prosent. Med et påslag på rundt 0,5 prosentpoeng betyr det at beste fastrenteavtale ligger på 4,60 prosent. Markedsrenten på femårslån er på 3,65 prosent. Med et påslag på rundt 0,5 prosentpoeng vil beste fastrentetilbud ligge på rundt 4,10 prosent.

3. Bestem deg for bindingstid

Valg av løpetid avhenger av hvordan rentekurven i markedet ser ut. Men ofte vil det være potensielt mer penger å tjene på lengre løpetider. Men husk, når oppsiden øker, gjør også nedsiden det.

4. Skal du binde hele eller deler av lånet?

Det samme gjelder her; oppsiden øker jo større andel av lånet du binder. Men det samme skjer altså med nedsiden.

5. Følg med! Skal renten opp eller ned?

Dersom renten har steget så mye at nye fastrentelån er høyere enn renten på ditt lån oppstår det en underkurs. Det betyr at du har opparbeidet deg en potensiell gevinst. Skulle renten bli lavere igjen kan imidlertid denne gevinsten forsvinne. Du kan derfor gjøre deg opp en mening om du tror at rentenivået skal ned igjen. Tror du rentenivået skal ned kan du bryte avtalen og ta gevinsten.

En eksempel på en slik situasjon vil være dersom fastrentetilbudene er lavere enn flytende rente. Da priser markedet inn at renten skal ned.

Men husk på at renten kan komme til å stige igjen på et senere tidspunkt. Har du allerede tatt gevinst, går du altså glipp av en potensiell gevinst på et senere tidspunkt. Dette kan du imidlertid løse ved å inngå en ny fastrenteavtale.

Dersom du bryter en fastrenteavtale, vil lånet ditt bli belastet med overkurs eller godskrevet med underkurs. Overkurs oppstår når renten på nye fastrentelån er lavere enn renten på ditt lån. Underkurs oppstår når renten på nye fastrentelån er høyere enn renten på ditt lån.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.