I en undersøkelse Ipsos har gjort for DNB svarer 31 prosent at de skal bruke feriepengene på reise. Det er en nedgang på ti prosentpoeng fra i fjor, da 41 prosent svarte det samme.

Av dem som planlegger å bruke pengene på ferie er 41 prosent i aldersgruppen 34 til 49 år, mens 39 prosent er i alderen 50–67 år.

Samtidig fremkommer det i undersøkelsen at stadig færre nordmenn får utbetalt feriepenger. I fjor svarte 28 prosent at de ikke fikk feriepenger, mens i år har denne andelen steget til 31 prosent.

Usikkerhet

13 prosent svarer at de kommer til å spare feriepengene de får utbetalt. Av dem som svarer at de ikke vet hva de skal bruke pengene på har andelen steget fra 13 prosent i fjor til 18 prosent i år.

Det kan være flere årsaker til usikkerheten, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Etter historisk lav boliglånsrente over mange år, varsles det nå om en høyere rente. Dette kan føre til at noen blir mer avventende til hvordan man skal bruke pengene, sier hun til NTB.

– Planlegg pengebruken

I juni vil også de første som får igjen på skatten få utbetalt sine skattepenger. Sandmæl mener det er viktig å ha en plan for hvordan man skal forvalte pengesummene.

– For å unngå at skatte- og feriepengene bare forsvinner inn i daglig forbruk eller impulsive kjøp, er det viktig å ha en plan for hvordan man skal bruke pengene og prioritere i riktig rekkefølge. Feriepenger bør brukes til nettopp ferie, men dersom du har smålån anbefaler jeg å betale ned på disse, sier Sandmæl.

Hun trekker også fram oppsett av et feriebudsjett som et godt tips til å lettere skaffe seg kontroll over kostnadene.

– Selv om sommerferien er rett rundt hjørnet er det fortsatt mulig å ta grep. Gå gjennom forbruket ditt og se hvor du kan stramme inn gjennom de neste ukene. Mat er gjerne en post der man kan spare store summer for få mer til årets ferie, anbefaler hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.