Christoffer Borgenvik (28) har syv ganger inntekten i lån. Nå varsler Finanstilsynet kontroll av flere banker for å se om de følger retningslinjene for boliglån, skriver Dagens Næringsliv.

Tilsynet sendte ifjor ut en anbefaling om at bankene ikke skal gi lån over tre ganger inntekten, ikke gi lån til mer enn 90 prosent av boligens verdi, og være forsiktige med å gi avdragsfrihet.

Men Borgenvik er ikke veldig bekymret over sitt samlede boliglån på 2,8 millioner kroner, men innrømmer at det blir trangt hvis renten skulle øke til opp mot åtte prosent.

Det relativt store lånet skyldes tre boligkjøp de siste seks årene. Han eier en utleieleilighet og et hus på Tjøme sammen med sin bror, og en ny leilighet i Oslo som han eier selv.

- Jeg prøvde å få lån i en annen bank enn den faste når jeg kjøpte den siste leiligheten i høst, men da fikk jeg anbefaling om å ikke ta opp mer lån. I alle beregningene jeg har sendt til banken når jeg har søkt om lån, så har jeg lagt en rente på åtte prosent til grunn. Men når renten blir så høy, da er det jo trangt økonomisk., sier Borgenvik til DN.

Avdragsfrihet
Borgenvik sier han alltid har vært ryddig i økonomiske forhold, og at det nok har spilt en rolle for at banken har gitt ham et så stort lån. Borgenvik har avdragsfrihet på ett av lånene han har, men sier det har vært et mål å betale både renter og avdrag.

Ifølge leder av personkundedivisjonen i DnB Nor, konserndirektør Karin Bing Orgland, er det nå vanlig med fem års avdragsfrihet på boliglån, til tross for Finanstilsynets retningslinjer.

Mistanken om at bankene er litt mer slepphendte med å gi lån enn tidligere gjør at Finanstilsynet har tenkt seg på besøk til flere av de største bankene i nærmeste fremtid.

- Vi ser at det fortsatt gis lån med høy belåningsgrad. Men vi er usikker på i hvor stor grad det finnes tilleggssikkerhet for disse lånene. Det vil vi sjekke. Bankene har interne retningslinjer for långivning, men sammenhengen mellom teori og praksis er vanskelig. Det gjelder å ha intern styring også, ikke bare interne retningslinjer, sier tilsynsrådgiver Erik Lind Iversen til Dagens Næringsliv.

Les også: Så mye høyere lønn kan du få

- Fastrente er ikke et veddemål med banken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.