Den sterke norske kronen gjør det billig å leve fett som norsk turist i utlandet i sommer. Og hvis du vil ha enda mer ut av feriepengene, kan det lønne seg å skreddersy din egen ferie på nettet.

- Setter du av litt tid til å surfe rundt og sammenligne priser på flere søkemotorer, kan det være mye å spare. Hovedregelen er: Jo tidligere du bestiller, jo billigere blir reisen. Dette gjelder i alle fall flyturen. Billig hotell kan du være heldig å få i siste liten. Bare ikke glem at hotellrom i de mest populære feriebyene blir fort utsolgt, sier Torild Moland Krogsrud, ansvarlig redaktør i Zine Travel til DN.no.

Zine Travel har ifølge egne påstander på kort tid blitt det største norske reisemagasinet på nett.

Lønnsomt å være fleksibel
Aller først: Finn ut hvor du vil reise, når du skal reise og hvilken hotellstandard du kan tenke deg. Å være fleksibel på avreise- og hjemkomstdag er et stort pluss.

Her er noen av Zine-redaktørens favorittsider:

Lavprisfly.no (billig og svært enkel i bruk. Vant Zine Travels kåring av beste søkemotor på nett.)
Expedia.com (mer avansert søkemotor. Et av få steder der du kan søke på reise med flere legg, for eksempel Oslo-Paris-Rio-Paraguay-Oslo.)
Reisbillig.no (har blant annet en felles oversikt med lavpriskalender for RyanAir/Sterling og Norwegian i ett, sortert etter destinasjon.)
Kelkoo.no (stort sett veldig billig)
Finn.no (har vunnet flere kåringer)

  - Må du reise torsdag ettermiddag og hjem på søndag, kan det bli en dyr flyreise. Men det er ikke lenger en regel at det er slik, dette varierer mer enn før. Likevel er det nesten alltid billigere å reise ut for eksempel fredag morgen og hjem på en mandag, sier Torild Moland Krogsrud til DN.no.

- Ofte er det lett å få tak i svært billige flybilletter fra lavprisselskapene én vei, men så blir det rådyrt å komme seg hjem. Hvordan unngå dette?

- Ja, slik er det veldig ofte. Mitt råd er å sjekke kartet, nærliggende flyplasser og konkurrerende flyselskaper. Skal du til Dubrovnik, kan du for eksempel fly hjem fra Split via København. Og Girona ligger bare en times togtur fra Barcelona. Mulighetene er mange, men det krever litt research på forhånd, sier reisemagasin-redaktøren.

Like stjerner - ulik standard
Hvis du skal på ett bestemt sted til en bestemt tid og både trenger hotell og leiebil i samme slengen, er det greit å bruke de opplistede søkemotorene, mener hun.

- Men er du bare på jakt etter "en ganske billig ferie i juni, juli eller august", ville jeg gått rett inn på lavprisflyselskapenes nettsider. De har en oversiktlig lavpriskalender som gjør det lett å finne frem til de billigste reisedatoene, sier Torild Moland Krogsrud.

Gå inn her:
Norwegian.no

Ryanair.com

Sterling.no

På hotelljakt? Da er det visse ting du må tenke på:

- Husk at tre-stjerners hotell i ett land kan ha en helt annen standard enn tre-stjerners hotell i et annet land. Vil du ha god norsk standard, tilsvarer nok dette minst fire stjerner i utlandet. Har du funnet tre-fire aktuelle hoteller på én søkemotor, bør du alltid sjekke de samme hotellene på minst to andre søkemotorer. Det kan være enorme prisforskjeller på nøyaktig samme produkt. Årsaken er at søkemotorene har ulike avtaler med hotellene, gjør Torild Moland Krogsrud oppmerksom på.

Hoteller kan du finne på nettstedene listet ovenfor. I tillegg anbefaler Moland Krogsrud Hotels.com.

- Bør man være skeptisk til å betale hotellet direkte over nett flere måneder før man reiser på ferie?

- Nei, dette er noe man må regne med. Men: Print ut kvitteringen og ta den med på ferien, slik at misforståelser unngås. Jeg har selv opplevd kluss med nettbestillinger. Dessuten bør du være ganske sikker på at dette er et sted du virkelig vil bo på, for hvis du ombestemmer deg, kan det ta tid før du får refundert pengene, sier Torild Moland Krogsrud.

Google deg vei
Vil du lese deg opp og få litt info om feriedestinasjonen på forhånd, anbefaler hun rett og slett et Google-søk. Husk at de mest interessante artiklene ikke nødvendigvis ligger først i oversikten som kommer opp!

Ellers kan du lese reiseartikler på nettet her:

ZineTravel.no
Vagabond.no
På Tur
Travel+ Leisure
Go World Travel Magazine
National Geographic Traveler
TravelBeat.net
Timeout.com
Condé Nast Traveller

Ute etter en hoppe-på-sydentur? Kan du reise på rappen eller er fleksibel på reisedato, er det like greit å bestille en tur direkte fra et reisebyrå, mener Torild Moland Krogsrud.

Her finner du billige restplasser til sydlige strøk:

Restplass.no
Apollo.no
Ving.no
StarTour.no
Solia.no

Og så til feriebudsjettet: Hvor lønner det seg å reise hvis man vil ha mest mulig igjen for pengene?

- Malaysia, Filippinene og Kenya blir regnet som de billigste ferielandene i verden, mens Tsjekkia og Bulgaria er svært billige ferieland i Europa. Tar man hensyn til valutakurser, er det klart at den svake dollaren gjør USA til et veldig rimelig ferieland i sommer. Mexico er blant landene som har sin egen valuta (peso), men følger den amerikanske dollaren tett. Dollarkursen er nede i sitt laveste nivå siden 1980 mot norske kroner. Også mange sør-amerikanske land, Sør-Afrika, Argentina, Sør-Korea og Taiwan har blitt mye billigere for nordmenn det siste året, oppsummerer Torild Moland Krogsrud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.