Mange ønsker å bruke penger de ikke har, sier informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge til NRK.

– Det må bety at det finnes mange der ute som ønsker å bruke mer penger enn det de har, og altså ønsker å bruke muligheten til å låne usikrede penger, sier Staavi.

Forbrukslån er gjerne svært dyre, med en lånerente som ofte ligger på 20 prosent eller mer. Folk må tenke seg godt om før de kjøper varer og tjenester på kreditt, mener Staavi. Han tar til orde for at privatøkonomi blir eget fag på skolen.

– I Finans Norge har vi, og fortsetter å gjøre det, advart mot å ta opp denne type lån som man ikke vet om man er i stand til å nedbetale ganske fort, sier Staavi.

Han mener likevel ikke at finansinstitusjonene «kaster penger etter folk». Sju av ti søknader om forbrukslån og kredittkort ble avslått i fjor. 1,2 millioner lån uten sikkerhet ble likevel innvilget.

Forbrukerrådet peker imidlertid på aggressiv markedsføring fra bankene som en forklaring på den kraftige veksten i antallet lånesøknader.

– Jeg blir både overrasket og bekymret. De nyeste bankene i Norge er sentrert rundt forbrukslån, og disse må ta markedsandeler ved å drive aktiv markedsføring, sier fagdirektør Jorge Jensen.(Vilkår)

Hvem er det egentlig som tar forbrukslån?
01:46
Publisert: