I tidsskriftet Samfunnsøkonomen vil Finansdepartementet mandag presentere en ny beregning av lønnsomheten av å ta ut tidlig alderspensjon fra folketrygden, skriver Dagbladet. Den konkluderer med at det ikke vil lønne seg for de fleste nordmenn.

- Det har ved flere anledninger blitt hevdet at det alltid er lønnsomt å ta ut pensjon tidlig. Vi mener disse rådene er misvisende og vil derfor oppfordre alle til å være skeptiske. I vår undersøkelse har det kommet fram at det ikke vil lønne seg å ta ut pensjon tidlig for folk flest, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva (SV).

Departementet mener tidlig pensjon kun vil lønne seg for folk med lav lønn, som forventer kort levetid. Årsaken er blant annet at du får mer igjen for å spare i folketrygden enn i bank når det tas hensyn til skatt, hevder Schjerva.

- Personer som befinner seg i alderen 62-67 år bør legge til grunn at det alltid vil lønne seg med et senere uttak av pensjon, sier Schjerva.

Andre kilder avisen har snakket med, mener bildet er mer komplisert og at dette må vurderes individuelt. Daglig leder i pengedoktoren, Agnes Bergo, mener dessuten at departementet overser at folk kan synes tidlig pensjon er psykologisk lønnsomt selv om det ikke er økonomisk lønnsomt.

- Å disponere pengene selv kan ha stor verdi for mange, sier hun. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.