En DNB-kunde sjekket Facebook-siden sin i februar i år. Hun fulgte en lenke hvor det sto at hun kunne vinne et pengebeløp. Klager opplyser at det deretter kom opp en grønn blinkende knapp hvor det sto at hun hadde vunnet 15.000 kroner. Hun tenkte at det bare var tull, men tastet likevel på knappen i den tro at det ikke kunne skje noe galt. Det skulle hun ikke gjort.

Forsvant 17.000 kr på en halvtime

Klager mottok kort tid etter en sms hvor det fremgikk at det var reservert et beløp på 15.000 kroner på kontoen. Etter en stund mottok hun en ny sms hvor det sto at et beløp på 2000 kroner var reservert på kontoen. Hun logget seg inn i nettbanken for å sjekke kontoen, men fant først ingen reservasjoner. På en halv time forsvant det så 17.000 kroner fra kvinnens konto i DNB. Belastningene, med unntak av den på 2000 kroner, er autorisert ved hjelp av klagers BankID. Klager fikk mistanke om at det dreide seg om svindel og ringte banken klokken 18.43. Banken opplyste at kontoen var belastet med 17.050 kroner.

Kvinnen bestrider å ha autorisert transaksjonene. Hun mener hun ble lurt av svindlere og bestrider å ha oppgitt kortinformasjon. Hun ringte banken og fikk sperret kortet med en gang hun oppdaget svindelen. Hun anser at banken skulle ha stoppet transaksjonene.

Det er nemda uenig i og mener DNB-kunden må betale 12.000 kroner i egenandel etter å ha blitt svindlet for 17.000 kroner.

«Nemnden konkluderer med at kortholderen har opptrådt grovt uaktsomt i saken. Svindelen lyktes som følge av kortholderens grove uaktsomhet. Nemnden mener etter dette at tapet skyldes at kortholderen ved grov uaktsomhet har unnlatt å beskytte sine personlige sikkerhetsanordninger. Hun kan derfor holdes ansvarlig for en egenandel på kr 12 000», skriver Finansklagenemnda i sin konklusjon fra 21. august i år.

DNB har sluppet unna med å betale 2000 kroner under henvisning til at denne belastningen ikke var autorisert med BankID.

– Tastet personlig passord

Nemndas konklusjon baserer seg på at nemnden finner det sannsynlig at kvinnen tastet inn sitt personlig passord fra sin BankID.

«Siden betalingene er gjort med BankID, må nemnden legge til grunn som sannsynlig at kortholderen etter at ha trykket på lenken, har tastet engangskode og personlig passord fra sin BankID,» skriver nemnden.

Nemndas konklusjon var enstemmig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Moden billigbordeaux
14 år gammel bordeaux til 175 kroner.
01:03 Min
Publisert: