Eiendomsmeglere opplever at det har blitt klart vanligere å ha med seg foreldre på boligvisninger enn det var for et år siden.

Det viser undersøkelsen Meglerinnsikt/Nordic Housing Insight gjort blant meglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Kraftig prisvekst og strengere krav til egenkapital er hovedgrunnene til at unge boligkjøpere nå må få hjelp med finansieringen fra sine foreldre når de skal inn i boligmarkedet, sier styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik i en pressemelding.

Tøffere krav
1. desember i fjor innførte Finanstilsynet nye krav til egenkapital for å få lån, hvor man blant annet hevet kravet for egenkapital fra 10 til 15 prosent. En av effektene av dette er at de som tidligere fikk lån, nå må få hjelp av foreldrene sine.

- Nyutdannede kan godt ha fått seg godt betalte jobber, men de vil likevel slite med å skaffe seg den nødvendige egenkapital når det mest naturlige i den situasjonen de er i er å ha studielån. Hjelp fra foreldrene blir dermed den eneste løsningen for de fleste, sier Boldvik.

Foreldre er i klart flertall
Undersøkelsen viser at hele 51 prosent har med seg foreldre på boligvisinger, 21 prosent har med seg en venn, mens sju prosent har med seg en fagmann eller annen boligkyndig person.

- Det høye antallet som har med seg foreldre viser at de gjerne vil ha en finger med i spillet når viktige avgjørelser skal tas om boligkjøp. Det er grunn til å anta at foreldrene vil ha en innflytelse på hva deres midler skal brukes på når barna skal inn i boligmarkedet, sier Tormod Boldvik.

Bare 20 prosent har så stor tiltro til sin egen vurderingsevne at de går på visninger alene, og ut i fra dette kan avgjøre om de vil kjøpe boligen eller ikke.

- At nesten 80 prosent har med seg noen når de skal på visninger, mener vi i Norges Eiendomsmeglerforbund både er veldig bra og fornuftig. Flere øyne vil gi et riktigere syn på boligen, og hvis man i tillegg har kompetanse på området vil det kunne avdekke fordeler/ulemper som en alene ikke ville merket, så vi anbefaler dette, sier Boldvik videre.

Les også:
I denne byen stiger boligprisene mest
Siv Therese nedbetaler huset i turbofart
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.