Antall personer som har meldt fra om skjulte formuer og inntekter, er doblet på ett år. Ifølge Skatt øst er det blitt vanskeligere å skjule formuer i utlandet.

Til sammen hadde 89 personer meldt fra om hemmelige bankkonti i utlandet ved utgangen av august.

– Dette er nesten dobbelt så mange som i samme periode i fjor, og for hele fjoråret var det totalt 76 personer, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst.

Forundring
I Skatt øst er man forundret over at så mange personer har tatt kontakt for å legge kortene på bordet i år. I flere år på rad har det nemlig vært en svak nedgang i antall henvendelser.

– Hva som er forkl#229en på økningen i år, og om dette er en trend, kan være vanskelig å si. I det siste har det vært stor oppmerksomhet om automatisk utveksling av bank- og andre finansielle opplysninger mellom ulike land. Det er derfor en større risiko for at skjulte beløp i utlandet kan bli oppdaget, noe som kan være en forkl#229, sier Kristiansen.

Siden Per Ditlev-Simonsen måtte trekke seg som ordfører i Oslo i 2007 etter avsløringer om familiens hemmelige bankkonto i Sveits, har nordmenn tatt hjem såkalte svarte formuer for mer enn 26 milliarder kroner.

Til sammen 759 personer har siden høsten 2007 meldt fra til Skatt øst om skjulte formuer i utlandet. Deres skattbare inntekter er siden da økt med 1 milliard kroner.

Flest i Oslo
Etter ordførersaken ble det innført et skatteamnesti som gjorde at folk som selv meldte seg, slapp politianmeldelse, eventuell straffesak og straffeskatt. De slapp unna med å betale den skatten de opprinnelig skulle ha betalt.

– Vi oppfordrer dem som har skjulte formuer eller inntekter, til å ta kontakt med oss dersom de skal unngå tilleggsskatt eller straff, sier skattekrimsjefen.

De aller fleste sakene hører hjemme i Oslo. 507 personer fra hovedstaden har siden 2007 meldt seg til skattemyndighetene. Disse står alene for 20,7 milliarder kroner i økt formue.

– Det er desidert flest i Oslo, og det er særlig fra Oslo vest de fleste og største beløpene kommer fra. På en god andreplass kommer Asker og Bærum, sier Kristiansen til NRK.

Les også: Ditlev-Simonsen gir seg

<b>Takket 'tantene i Sveits'</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.