- Den beste skattetilpasningen, det er å flytte.

Det slo investor Markus Gamenius fast under en debatt om formuesskatten i Norge i regi av Bedre Skatt, en stiftelse han selv har tatt initiativ til.

Og det er ikke bare milliardær John Fredriksen som har fått øynene opp for denne strategien, understreker Gamenius – som selv skatter til Norge.

- Jeg er i kontakt med mange revisorer, og de ser en eksplosjon i forespørsler som gjelder utflytting, sier Gamenius.

Store formuer
Advokat og partner Tonje Christin Norrvall i KPMG bekrefter dette bildet.

- Om ikke en dobling, så har vi de siste to-to og et halvt årene hatt en markant økning av antall kunder som spør hvorvidt det lønner seg å flytte til utlandet, sier hun til DN.no.

Hun understreker at det ikke er slik at formuende nordmenn «står i kø» for å forlate landet. Men hun anslår at mellom 30 og 40 personer med formuer på «mer enn et par hundre millioner» de siste årene har undersøkt mulighetene for skatteeksil.

- Det er nok mye relatert til formuesskatten, tror Norrvall.

- Formuesskatten gir effekter som man kanskje skulle ønske at den ikke skulle gi, spesielt i beskatningen av arbeidende kapital, som for eksempel at den tvinger eiere å ta ut utbytte for å dekke formuesskatt i stedet for å sikre arbeidsplasser.

Norrvall råder imidlertid ikke sine kunder å flytte utenlands hvis beslutningen kun er motivert av skattehensyn, og understreker at skatteeksil er en veldig omfattende prosess.

Generasjonsskifte
Næringspolitisk rådgiver Eirik Kollerøy i Bedriftsforbundet har samme erf#229 når han snakker med eierne i sine medlemsbedrifter.

- Det er en økende pågang fra de som synes at formuesskatten begynner å merkes, sier Kollerøy.

Han forteller at problemstillingen er spesielt viktig når en generasjon ønsker å overføre familiebedriften til den neste.

- De fleste av våre medlemmer er mindre bedrifter. Når du må ta ut utbytte for å drive videre, så kan det være fristende å se på muligheten for å flytte bedriften ut eller rett og slett selge, sier han.

Krone-is og toalett
Under frokostseminaret på Aker Brygge torsdag hadde BI-professor Ole Gjems-Onstad harde ord mot formuesskatten, en «uærlig skatt» ifølge ham.

- Skatten gjelder for formuer over 700.000 kroner. Du får masse krone-is for 700.000 kroner, men bare et toalett på Majorstua for samme summen, relativiserer Gjems-Onstad, som mener fribeløpet må heves til to-tre millioner.

 

Gjems-Onstad kaller også formuesskatten «utflytteskatten». Han har regnet seg frem til at skipsreder John Fredriksen, som nå har kypriotisk pass, med en formue på minst 50 milliarder kroner ville måttet punge ut med 50.000 kroner i timen for å bo i Norge.

- Man skjønner at det er såpass høye tall at det kan få folk til å velge utflytting, særlig fordi veldig velstående mennesker ofte vil ha formuen fordelt internasjonalt, sier professoren til DN.no.

- Men hva er vel 50.000 kroner for John Fredriksen, kan man jo innvende?

- Penger er ikke abstraksjoner. Hvis folk klarer å bli rike er det fordi penger betyr noe for dem, og da vil det naturlig nok være en ting å tenke på, at det koster 1.000 kroner minuttet.

Debatten om formuesskatten blusser opp med jevne mellomrom i det politiske Norge. Selv innad i regjeringen er det uenighet om hvorvidt skatten er hensiktsmessig, og nærings- og handelsminister Trond Giske har ved flere anledninger tatt til orde for en bedre balanse mellom beskatning av formue og av eiendom.

Les mer: - De hadde blitt drept av formuesskatten

Næringsminister Trond Giske sier til DN.no torsdag at han tror et at bredt forlik på tvers av blokkgrensene er nødvendig for å få fjernet formuesskatten på arbeidende kapital.

- For oss er en endring i formuesskatten tett knyttet til to ting, nemlig opprettholdelse av inntekter til eldreomsorg, skole og offentlige velferdsoppgaver, og en god fordeldingsprofil. Får man de tingene på plass, det vil si å ta inn det tapte i andre effektive og gode fordelingsmessige skatter, da kan vi lykkes. Men, da må høyresiden være villig til å gjøre det, sier Giske.

Et forslag om dette ble avslått av Høyre-leder Erna Solberg for vel et år siden, ifølge ham.

- Så det må nok et nytt Stortingsvalg til, tror jeg, sier Giske.

Næringsministeren peker også på at kun å fjerne formuesskatten på såkalt «produksjonskapital» vil by på ekstra utfordringer i form av nødvendige grensedragninger. Temaet vil imidlertid bli diskutert frem mot Arbeiderpartiets neste landsmøte våren 2013, men han er forsiktig med å gå noen løfter.

- Vi får se hva Landsmøtet sier, jeg går til valg på det som Landsmøtet vedtar, sier Giske.

- Forbasket rike!
Under seminaret på torsdag sa også SVs påtroppende nestleder Inga Marte Thorkildsen at partiet hennes, som sitter med Ap og Sp i regjering, gjerne ser på måter å gjøre formuesskatten mer rettferdig for næringslivet på, også ved å utvide grunnlaget til eiendom, for eksempel.

 

Men hun varslet samtidig at det ikke vil komme på tale å fjerne formuesskatten helt og holdent, og slo an en kompromissløs tone mot skatteflyktninger.

- Vi kan ikke gå med på at vi skal gi 1.000 kroner i minuttet til John Fredriksen for at han skal være bosatt i Norge. Problemet er ikke med skatten, men at noen kan bli så forbasket rike at de ikke føler samfunnsansvar lenger, sa hun med stigende stemme.

Les mer:

<b>Langer ut mot «gründerfiendtlig» skatt</b>

<b>Stoltenberg skyter ned Giskes utspill</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.