Fokus Bank-rådgiver Lars Riseng skrev høsten 2008 et notat hvor han anklaget banken for å ha forledet kundene om risikoen i ING Senior Bank Loans.

I retten igår avfeide Riseng notatet, og sa han skrev det i «ørska» midt på natten, skriver Dagens Næringsliv.

Lars Riseng, som nå er leder av Private Banking-avdelingen i Fokus Bank, hadde 13 kunder som tapte over 100 millioner kroner på rådene han ga om å investere i spareproduktet ING Senior Bank Loans (SBL).

Utspørringen bar preg av at Riseng til tider hadde svært dårlig hukommelse om hvilken kontakt han hadde hatt med kundene, og hvilke svar han hadde gitt på spørsmål om produktet.

Gråt i retten
Noen av saksøkerne har beskrevet at Fokus Bank presset kraftig på for å få kundene til å investere, fordi «fristen» gikk ut i juni. En epost med utsagnet «dette er noe av det beste jeg har sett i alle mine år som rådgiver», ble sendt til kundene fra flere rådgivere. Riseng sendte også en slik epost til sine kunder. Han innrømmet i retten at han ikke hadde skrevet den selv.

Den erfarne rådgiveren hadde store problemer med å holde tårene tilbake og ba retten om en pause da han skulle forklare hvordan det var å snakke med kunder som tapte store penger i raskt tempo.

- Det var jo spesielt tøft fordi jeg hadde solgt produktet til mine absolutt beste kunder, sa Riseng.

Skrevet i frustrasjon
Det toppet seg fredag 17. oktober, da det ble klart at utstederen av SBL-produktet, den nederlandske banken ING, truet med å tvangsselge produktet. Samme helg forfattet Riseng et notat der han uttrykk for at hverken han eller kundene visste hvilken risiko det var å investere i SBL. Han skriver at Danske Capital, som forvaltet produktet, aldri har gitt informasjon om at det var mulig å terminere produktet. Notatet ble kun sendt til en rådgiverkollega av Riseng som også var frustrert over situasjonen. Denne rådgiveren har sluttet i banken. I retten igår avfeide Riseng notatet som noe han hadde rablet ned i ørska en sen nattetime.

- Jeg sov veldig dårlig den helgen. Det var en ekstrem situasjon. Jeg var frustrert og sint, og satt inne med mange spørsmål. Da hjelper det ofte å skrive ting ned. Jeg tror jeg skrev det i fem-sekstiden natt til søndag eller mandag. Men jeg ser jo i ettertid at det inneholder mange feil. Det var aldri meningen at dette notatet skulle komme ut, sier Riseng.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.