2018 har gitt oss mye ny elektronikk og mange spennende nye teknologier. Innen smarttelefoner har maktbalansen blitt forrykket og Huawei har erstattet Apple som verdens nest største mobilprodusent. Vi har også fått en sterkere og mer moderne personvernlov og kunstig intelligens har inntatt flere deler av hverdagen vår.
Scenen er satt for et like spennende teknologiår i 2019.
Smarttelefoner
Alle rykter og tendenser peker mot ett spørsmål: Hvor mange kameraer får neste års smarttelefoner?
I 2019 har doble og triple kameraer på baksiden av smarttelefonene blitt etablert som standard. I hvert fall på de modellene nordmenn flest kjøper.
Samsung har allerede sluppet én telefon med fire kameraer på baksiden, Galaxy A9. Det er en pekepinn på hva som kan komme i deres neste toppmodell, Galaxy S10. Analytikerne er delt i sine syn her, men at det blir tre eller fire kameraer på baksiden er sannsynlig. Forhåpentlig vil Samsung også gjøre bedre nytte av kunstig intelligens i kameraet, slik Huawei gjør, for å gi mer vellykkede bilder uten ekspertise fra brukerens side. Man venter også at fingerskanneren på S10 blir integrert i skjermen og at designen på telefonen vil være en markering av at det er tiårsjubileum for Galaxy S-serien. Ventet lansering er i slutten av februar, rundt Mobile World Congress. Samsung har også lettet sløret og vist frem en prototyp av en brettbar mobilskjerm som kan komme på markedet i 2019.
Huawei har befestet sin posisjon som ledestjerne innen mobilkamera i 2018, med de to telefonene P20 Pro og Mate 20 Pro, til tross for at de også er blitt møtt med skepsis i en del markeder. Selskapet investerer enorme summer i forskning og utvikling og har høy innovasjonstakt. De har allerede hintet om at neste års toppmodeller vil ha fire kameraer, med inntil 10x optisk zoom.
Apple har de siste årene hatt som strategi å gi brukerne litt mer av alt i sine nye telefoner, men de er langt fra de mest innovative i bransjen lenger. Analytikerne spår likevel tre kameraer på neste års Iphone-modeller, men det kan være litt for tidlig for Apple, som sjelden forhaster seg i produktutviklingen. Men siden Iphone-salget har vært skuffende kan det også hende de velger å øke innovasjonstakten litt i 2019.
2019 kan også være året da Apple kutter ut sin egen Lightning ladeplugg til fordel for standardpluggen USB-C. USB-C er allerede i bruk på Ipad Pro og enkelte Macbook-modeller og støttes av hele elektronikkbransjen for øvrig.
5G
5G – femte generasjon mobilnett – Er blitt testet ut av Telenor og Telia i 2018, og i 2019 starter kommersialiseringen av teknologien. 5G kan kort forklares som et datanett med høye nok hastigheter og lav nok forsinkelse til at det kan brukes til selvkjørende biler, kommersielle droner, styring av kirurgiske roboter og automatisering av ulike industrier.
I tospann med 5G kommer også IoT – Internet of Things. Ikke minst i næringslivet får dette stor betydning fordi man kan bruke mobilnettet til å digitalisere og automatisere driften av nærmest hva som helst gjennom bedre utnyttelse av sensorer og fjernstyring.
PSD2
Hva er vel festligere enn et nytt EU-direktiv? I likhet med personvernforordningen GDPR som kom i 2018 er faktisk PSD2 et direktiv som vil få direkte innvirkning på hverdagen vår. PSD2 kalles også betalingsdirektivet og åpner for en rekke nye muligheter innen bank og finans. Ikke minst muligheten for selskaper utenfor banknæringen å tilby finansielle tjenester, som mobilbetaling. Norske banker, oppstartsselskaper og etablerte utenlandske aktører vil neste år kjempe om å gi kundene den beste brukeropplevelsen og bli mobilbankenes svar på Vipps.
Ut i rommet
Noe som neppe vil påvirke ferieplanene til nordmenn flest i 2019 er kommersielle reiser til verdensrommet. Men det er nå flere selskaper som håper og tror de vil kunne selge billetter til turer ut av jordens atmosfære neste år: BlueOrigin, Virgin Galactic og SpaceX, eid av henholdsvis Amazon-gründer Jeff Bezos, Richard Branson og Elon Musk.
Turene består i å sitte om bord i et fartøy som flyr ut av atmosfæren og oppholder seg noen minutter i vektløshet mens passasjerene svever rundt før man returnerer til jorden. Virgin Galactics forsalg av billetter er priset til 2,2 millioner kroner. SpaceX har i tillegg et mål om å tilby reiser til månen i 2023.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.