- De fleste russeeffekter bestilles gjennom skolen eller på nett, og da gjelder angreretten, sier forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes.

I utgangspunktet gjelder denne retten i 14 dager fra man har mottatt varene og selgeren har gitt informasjon om angreretten og lagt ved angrerettskjema. Har selgeren derimot ikke opplyst om retten eller sendt skjema, utvides fristen til tre måneder.

- Men du kan ikke sende russedressen i retur etter heftige netter fordi du ikke fikk angrerettskjema. Angrerettloven gir deg mulighet til å prøve drakten, men ikke å ta den i bruk sier Flønes.

Millionbutikk

Et par store firmaer dominerer markedet for russeklær og -effekter, og disse omsetter for til sammen rundt 80 millioner kroner årlig.

Forbrukerrådet bekrefter overfor NTB at det er kommet drøyt 40 henvendelser om selskapene siden 2009, men understreker at dette ikke bare omfatter klager, men også kjøpere som har spurt om råd.

Uansett er dette relativt sett ikke mange henvendelser når man ser på omsetningen og at det er fordelt over en lengre tidsperiode, opplyser Forbrukerrådet.

Russekort

- Forbrukerrådet får henvendelser og klager fra russ som mener de har blitt lurt, for eksempel fordi de ikke har fått russekortene sine i tide, sier Flønes. Da kan man ha rett til å få pengene tilbake.

Angreretten kan bli begrenset hvis varen er laget spesielt for deg, slik russekortene blir. Du har fortsatt mulighet til å angre, men må betale for materialene og tidsbruk. Dette må stå klart i avtalen.

- Det kan være greit å vite om du under trykkeprosessen finner ut at du ikke trenger kortene likevel, fordi du må gå om igjen, sier forbrukerservicedirektøren.

Hvis kjøpet er gjort på nett eller russestyret har sendt bestillingen, må du selv betale for returfrakten om du angrer på kjøpet. Men hvis selskapet kom til skolen og tok opp bestilling, må det betale returen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.