En av finansnæringens mest eventyrlige pengemaskiner, strukturerte spareprodukter, har bare kort tid igjen å leve.

Les også: Acta ville knapt hatt kunder

Kredittilsynet vil, med finansdepartementets velsignelse, allerede om få dager innføre en ny forskrift til verdipapirhandelloven. Forskriften vil sette en effektiv stopper for salget av spareproduktene som over år har påført tusenvis av nordmenn tap på til sammen mange milliarder kroner.

- For alle praktiske formål blir det nå forbudt å selge kompliserte, uoversiktlige risikoprodukter til vanlige kunder, sier finansminister Kristin Halvorsen til DN.no.

FNH: - Dette er for sterkt

Forbrukerombudet: - En veldig, veldig stygg sak

Ikke streng nok
Verdipapirhandelloven som ble innført i november ifjor, innebar strengere regler for salg av verdipapirer. Men såkalt "banksp#229 med aksjeavkastning" defineres ikke som et finansielt instrument, og dekkes derfor ikke av loven.

Den nye forskriften til loven sier for så vidt heller ikke rett ut at akkurat slike eller slike spareprodukter blir forbudt å selge. Det mener nemlig finansministeren ville være å gi finansnæringen en mulighet de ikke bør få.

- Da ville de bare endre produktene, sånn at vi kom bakpå hele tiden. Det vi nå innfører er en mye bedre vei å gå, sier Halvorsen, og forklarer hvorfor.

- Det vil nå bli stilt krav til at rådgiveren på vegne av kunden vurderer egnetheten av det de prøver å selge. Det betyr at det råd kunden får, må være i tråd med det investeringsmålet kunden har. I tillegg må det gjøres en vurdrering av om kunden klarer å forstå risikoen. Og for vanlige amatører, vil jo disse sammensatte produktene da være helt uegnet, og dermed ulovlig å selge, konkluderer hun.

Verken for folk eller kommuner
Når finansministeren sier "vanlige amatører", trenger ikke folk med noe over gjennomsnittet økonomisk forståelse å frykte at de blir det neste målet.

- Hvis det skal være lov å selge til noen i det hele tatt, må det i så fall være til meget avanserte spekulanter.

- Ville de kunne selge det til finansministeren?



DN.no Privatøkonomi

- He, he. Nå er jeg rimelig godt orientert. Men nei, det måtte være folk som kan bruke store deler av arbeidstiden sin til å studere slike produkter. Produktene er ikke egnet bare fordi folk leser Dagens Næringsliv eller Aftenpostens økonomisider. Det betyr at de ikke er egnet for kommuner, og ikke for vanlige folk, presiserer finansministeren.

Hun understreker samtidig at det verken er Terra-saken eller noen annen spesiell hendelse som gjør at dette kommer akkurat nå. Departementet har jobbet med problemstillingen lenge, og den siste tids stadige vitnesbyrd på hvilken ulykke disse produktene kan føre med seg, har bare synliggjort behovet, mener hun.

- I vanry
Dersom den nye forskriften virker slik regjeringen håper, vil det bety at finansnæringen kan se langt etter milliardinntektene de har hatt fra slikt salg de siste årene. Finansministeren sier til DN.no at hun ikke har fått noen reaksjoner fra næringen.

- Men de er vel kanskje ikke så veldig høy i hatten akkurat nå.

- Hvorfor ikke?

- Fordi disse spareproduktene setter dem i vanry.

Og nettopp derfor tror også Halvorsen at bankene og andre selgere av strukturerte spareprodukter kommer til å rette seg etter de nye reglen, og ikke prøve seg på noe lignende igjen.

- Jeg opplever at banknæringen som sådan er opptatt av å holde en høy etisk standard, og at de ser at dette er i deres egen langsiktige interesse.

- Hvem har vært verst på salg av spareprodukter?

- Vi skal ikke kåre noen verstinger, bare være glad for at dette nå tar slutt, sier ministeren.

- Gå til Bankklagenemnda
Mange nordmenn har allerede forsøkt å nå frem med erstatningskrav overfor selgerne av strukturerte spareprodukter, og atter andre føler seg villedet eller direkte lurt.

At produktene først forbys nå betyr imidlertid ikke at bankene slipper unna med alt de har foretatt seg frem til i dag.

- Folk må henvende seg til bankklagenemnda, som har blitt mer oppmerksomme på dette nå. For kravet til god forretningsskikk har vært der hele veien. Det var ikke lovløse tilstander før dette, sier Kristin Halvorsen.

Hva synes du? Diskutér saken under.

Kredittilsynet offentliggjorde i begynnelsen av måneden sin undersøkelse av bankenes salg av såkalte strukturerte spareprodukter.

Les hele KT-rapporten her.