Boligprisene skal stige med formidable 33,4 prosent innen utgangen av 2015, ifølge SSBs ferske rapport om konjunkturtendensene for Norge og utlandet.

Det betyr at prisveksten på boliger i Norge, som ventes å ende på 7 prosent i år, akselererer og blir enda sterkere i årene fremover.

Etter 2015 kan det imidlertid være slutt på boligprisfesten.

- Vi tror absolutt at prisveksten vil roe seg etter hvert, sier forskningsleder Torbjørn Eika i SSB til DN.no.

To faktorer
SSB-prognosene omfatter de tre neste årene. Etter denne perioden mener Eika det spesielt er to faktorer som vil være avgjørende for at prisveksten avtar:

- Vi tror for det første ikke den konjunkturoppgangen vi nå er inne i vil fortsette i all evighet. Det andre er at rentene er på vei opp. Økte renter vil dempe prisveksten, sier han.

Økt lånerente
Norges Bank satte ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent i mars i år. I SSBs prognoser legges det til grunn at Norges Bank holder styringsrenten uendret frem til neste sommer. Årsaken er sterk krone og lav inflasjon.

- Lånerentene skal først litt ned, men øker nok på slutten av neste år, sier Eika.

Høy utlåns- og boligprisvekst og lav ledighet trekker i retning av økt rente, noe SSB tror vi vil se konsekvensene av om et par år.

«Styringsrenten antas derfor å bli økt gradvis fra sommeren 2014 og ut prognoseperioden. Pengemarkedsrenten følger styringsrenten og kommer opp i 4,0 prosent i 2015», skriver SSB i rapporten.

- Ifølge våre prognoser kommer rammelånsrenten opp i fem prosent mot slutten av 2015. Med utgangspunkt om at vi vi nå er rundt 3,5 prosent, snakker vi om en økning på rundt 1,5 prosentpoeng. Det vil klart bidra til å dempe boligprisveksten litt lenger ut, sier Eika.

Økte boliginvesteringer
SSB-forskeren peker i tillegg på at prisveksten vil bli påvirket av økte boliginvesteringer.

Ifølge prognosene blir veksten i boliginvesteringer om lag 7 prosent i år og neste år, før den avtar noe i 2014 og 2015 som en følge av et økt rentenivå.

- Det at boligkapitalbeholdningen øker vil legge en større demper på boligprisveksten, sier han.

- Høres ganske vilt ut
Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra fulgte pressekonferansen for fremleggelsen av SSB-rapporten torsdag. Han biter seg merke i at hans egne prognoser avviker noe fra de ferske SSB-prognosene.

- Ifølge mine prognoser vil vi i år ende på en prisvekst på mellom 8,5 og 9 prosent. Deretter håper jeg at det roer seg til mellom 4 og 5 prosent neste år, noe som fortsatt er min hovedprognose. Slik vil vi gradvis komme ned på en boligprisvekst på rundt fire prosent, sier han til DN.no og tilføyer:

- Selv fire prosent høres ganske vilt ut i et Europa med fallende boligpriser. Hvor dette bærer er jeg usikker på, og jeg ser risikoen for at vi får en boble.

Tror ikke på boligboble
Under pressekonfransen fikk Eika spørsmål om nettopp sannsynligheten for at vi i Norge er inne i en boligboble. Det er han rask til å avfeie.

- Vi tror ikke vi har en boligboble i Norge. Vi mener faktorene befolkningsvekst, boligbygging og inntektsvekst er nok til å forklare utviklingen. Det betyr imidlertid ikke at vi ikke tror boligprisene kan falle. En endring i faktorene kan få en betydning for boligprisene. Dette så vi under finanskrisen da vi fikk et stort fall som ble innhentet relativt fort, svarte Eika.

Les mer om rapporten:
<b>- Minst fire år til med vekst</b>
Derfor kommer boligprisveksten til å skyte fart

Les mer:
Nå treffer Europa-krisen Norge
<b>Skyhøye boligpriser og flere på trygd</b>
Her er det eneste som truer Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.