Perestroika as, det private investeringsselskapet til bergensmilliardær Frederik Wilhelm Mohn, har solgt alle sine aksjer i det børsnoterte meglerhuset ABG Sundal Collier. ABG Sundal Collier er et nordisk meglerhus, som blant annet tilbyr tjenester innenfor aksjeanalyse, omsetning av verdipapirer og finansiell rådgivning.

Før salget hadde Mohn 12,4 millioner aksjer i ABG Sundal Collier. Perestroika har hatt aksjer i selskapet siden 2013, og ender med en totalgevinst på 110 millioner kroner inkludert utbytte etter å ha solgt aksjene. 

– Det har vært en veldig hyggelig reise. Vi har et godt forhold til ABG, så det er ikke derfor vi har solgt oss ut. Vi tenkte at det var på tide å høste litt, og vi ender jo med en ganske ok gevinst, sier Paal Minne, finansdirektør i Perestroika. 

Mohn er barnebarn av pumpekonserngründer Frank Mohn og sønn til milliardæren Trond Mohn. Siden 2005 har han investert gjennom Perestroika, blant annet i Norwegian, Tesla og riggselskapet Songa Offshore.

Neby går motsatt vei

Samtidig som Mohn selger seg ned i selskapet, gjør radioimportør Erling Neby det motsatte.

Neby er kunstsamler og importør av radio- og hi-fi-utstyr. Han har blant annet introdusert nordmenn for Tivoli-radioen. Over de siste 40 årene har Neby i tillegg bygget opp en av de mest betydningsfulle samlingene av konkret, nonfigurativ bildekunst. 

– Jeg kjøper mer fordi jeg synes det er greit å sove om natten, sier radioimportør Erling Neby til DN.
– Jeg kjøper mer fordi jeg synes det er greit å sove om natten, sier radioimportør Erling Neby til DN. (Foto: Adrian Nielsen)

– Jeg kjøper mer fordi jeg synes det er greit å sove om natten. Jeg har vært med i mange år, og opplevd både opp- og nedturer, men jeg får omtrent ti prosent avkastning i året. Og det synes jeg er veldig bra. Jeg skjønner ikke hvorfor aksjene ikke koster over seks kroner, sier Neby til DN. 

ABG-aksjen var mandag rundt klokken 14 omsatt til 5,53 kroner aksjen. Hittil i år er ABG-aksjen opp nær 12 prosent. Erling Neby as er nå den fjerde største aksjonæren i ABG Sundal Collier med 11,5 millioner aksjer. De eneste som har mer er JPMorgans Luxembourg-filial, Sanden as og State Street Bank and Trust Company.

Neby er overrasket over avgjørelsen til Mohn og andre som selger.

– De tar kanskje profitt, men jeg har reagert på det. Jeg synes det er merkelig, men jeg føler meg komfortabel. Det blir kanskje ikke dobling av aksjekursen i år, men så lenge jeg får mine ti prosent er jeg fornøyd, sier han. 

Neby har nylig kjøpt 1,3 millioner aksjer i selskapet. I det siste året har Neby gått fra å ha 9,2 millioner aksjer i selskapet til 11,5 millioner.

Solgt seg ned

Mohn har solgt seg ned i selskapet det siste året, etter å ha vært en av de største aksjonærene. 

I september i fjor hadde han 21 millioner aksjer i ABG Sundal Collier, og han har minimum solgt 19 millioner av dem. Mohn solgte flere millioner aksjer i januar, mars og juli. 

Aksjen til ABG Sundal Collier har steget i perioden der Mohn har solgt seg ned i selskapet. Prisen var 4,63 kroner per aksje i starten av september 2016, mens den i dag er 5,53 kroner. 

I andre kvartal hadde resultatet til meglerhuset et fall på nær 18 prosent, men administrerende direktør Knut Brundtland sa da til DN at det ikke gir et riktig bilde av situasjonen. (Vilkår)

Her er Sonys IFA-nyheter
Sony viste frem tre nye produkter på europas største teknomesse.
00:45
Publisert: