Finansminister Siv Jensen (Frp) lettet på budsjettsløret overfor DN torsdag ettermiddag. 

Fredag blir første dag nordmenn kan plassere sine sparepenger i aksjer på en konto uten å måtte skatte av verdistigningen om de selger noen aksjer og kjøper seg opp i andre.

– Jeg er glad for at ordningen nå er oppe og går, sier Siv Jensen til DN.

– Aksjesparekonto gjør det både enklere og mer gunstig for privatpersoner å spare i aksjer og aksjefond. Aksjesparing blir mer tilgjengelig for småsparere, og dermed også et mer reelt sparealternativ for mange. En viktig faktor er at gevinster ikke blir skattlagt før pengene tas ut av kontoen, sier Jensen, og fortsetter:

– Jeg tror og håper at ordningen vil føre til økt privat aksjesparing og at småsparere øker sitt eierskap i norske bedrifter.

Kritikere har ment at overgangsordningen, som innebærer at man kan flytte eksisterende andeler til den nye kontoen, er for kort. Denne kritikken har regjeringen tatt inn over seg.

– For å lette overgangen til aksjesparekonto kan aksjer og fondsandelen overføres uten gevinstbeskatning. Denne overgangsordningen var opprinnelig ment å gjelde ut 2017, men flere har påpekt at ut året er et for kort vindu. I statsbudsjettet som legges frem 12. oktober vil jeg derfor foreslå for Stortinget at overgangsvinduet utvides til ut 2018. Det vil legge enda bedre til rette for at privatpersoner kan omfordele sparemidler som er plassert i aksjer og verdipapirfond, sier finansministeren.(Vilkår)

Endelig kommer Mini med elbil
Mini lover at elbilen som kommer i 2019 skal beholder merkets kjennetegn: artige kjøreegenskaper.
01:18
Publisert: