Norske inkassobyråers forening ser en kraftig økning i bruk av dyre forbrukslån som egenkapital for boliglån.

I dag er det nærmest umulig for bankene å vite om egenkapitalen som stilles til boligkjøpet kommer fra et forbrukslån eller ikke. Bankens viktigste kilde når de gjør bakgrunnssjekker for boliglån er selvangivelsen.

Mandag bekreftet barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) overfor DN.no at den borgerlige regjeringen er veldig positivt innstilt til et offentlig gjeldsregister, og at planene vil bli gjennomført så fort et nytt forslag ligger på bordet etter nyttår.

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, er ikke imponert over forslaget.

- Det bør ikke komme et slikt register i Norge. Det vil ikke ha den kvaliteten som trengs for at det skal være effektivt, sier han til Dagens Næringsliv tirsdag.

- Hjelper få
Thon peker på at registeret må oppdateres svært hyppig for å ha en effekt og at det uansett ikke vil gi et fullstendig bilde av gjeldssituasjonen siden lån fra arbeidsgiver og familie ikke er inkludert.

- Hvem er det dette hjelper? Jo, noen få som velger å lyve for banken. Resten av befolkningen, minst 99,9 prosent, vil helt unødvendig havne i et register. Dette er et typisk eksempel på at man forsøker å løse et problem i feil ende, mener Thon.

Nå frykter han at så fort registeret er etablert, vil flere forsøke å få tilgang til informasjonen som ligger der. Han mener også bankene heller må bruke ressurser på god rådgivning og grundige kredittvurderinger, og ikke på å oppdatere et register.

- Gjeldsregisteret er en enkel, men lite effektiv løsning, sier Thon.

Ulike syn
Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB er mer positivt innstilt.

- Med et gjeldsregister kan vi enkelt sjekke hvor mye usikret lån en potensiell låntager har, og luke ut dem som ikke bør få boliglån, sier Westerveld il DN.

Johannes Stenwig, assisterende informasjonssjef i Nordea Norge, viser til at en lånesøknad med forbrukslån som egenkapital vil bli avslått.

- Hele poenget er jo at vi ikke spør, dette er lån uten sikkerhet, sier Svein Lindbak. Han er administrerende direktør i Ya Bank, banken som ga forbrukslånet Peter Stjernen brukte som egenkapital da han kjøpte bolig.

Les hele saken i tirsdagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, Ipad eller som e-avis.

Les mer:
<b>- Vi vil få gjeldsregister</b>
Tok opp 250.000 kroner i forbrukslån for å kjøpe bolig

Les også på DN.no i dag:
- Denne byen er lyspunktet
- Mye av det ledelsen hadde sagt var preget av stor kreativitet
Shopping-feber hvis upopulær regel forsvinner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.