Allerede i testamentet fra 1986 bestemte eiendomsbaronen Dag S. Stiansen seg for å opprette en stiftelse som skulle overta hans milliardformue. Nå oppretter han stiftelsen Dag S. Stiansens Stiftelse, som har som formål å ivareta dyrenes interesser.

– Hvis man er snill med dyr og behandler dem med respekt, da får man lojalitet og kjærlighet tilbake. Den evnen er det ikke alle mennesker som har. Ingen av forsøkene på å lure meg er det dyr som står bak, sier Stiansen til Dagens Næringsliv.

Ved ekteparet Stiansens bortgang tilfaller hele formuen på rundt 1,8 milliarder kroner til stiftelsen.

Dyrevenn
Interessen for dyr har milliardærarvingen fra oppveksten på Bygdøy i Oslo. Faren Nils Stiansen hadde hundene Knoll og Tott og katten Silver. I dag har Stiansen i alt seks kjæledyr, tre hunder og tre katter.

– Jeg liker alle dyr og trives alltid godt når det er dyr rundt omkring. Av en eller annen grunn reagerer jeg alltid – uansett – når dyr lider eller har det vondt, sier han.

Til DN sier Stiansen dette om motivasjonen bak stiftelsen.

– Dyrene har ingen egen stemme. De kan ikke si fra selv og er de svakeste. Noen må ta vare på de svakeste, det har jeg muligheten til å bidra til. Derfor skal stiftelsen støtte dyrenes interesse. Det betyr ikke at vi kan redde alle, men for de dyrene som blir reddet, vil det bety alt.

Se video øverst i saken.

Forsøkt umyndiggjort
De siste årene har det stormet rundt Stiansen. Det har blant annet vært flere forsøk på å umyndiggjøre 67-åringen. Det er også bakgrunnen for at advokat Erlend Haaskjold i Arntzen de Besche, som har bistått opprettelsen av stiftelsen, har sendt Stiansen til utredning hos noen av landets mest kjente psykiatriprofessorer.

– Å sitte på en betydelig formue er ikke udelt positivt. Det har vært mange såkalte «venner» som har vært mer opptatt av pengene enn av meg. Det er til og med noen som i sin iver etter å få tak i noen kroner har forsøkt å få meg umyndiggjort. Dette har jeg opplevd som svært skuffende og sårende, sier Stiansen.

Stiansen sier han nå har lagt om kursen for livet.

– Jeg har hatt mye moro opp igjennom årene. Det er nok kjent for de fleste, men jeg er ferdig med den tiden. Jeg har liksom slått meg mer til ro nå. Det jeg ønsker, det er å gi noe tilbake til samfunnet, noe varig og nyttig. Derfor oppretter jeg en stiftelse som skal forvalte arven etter far etter vår bortgang, sier han til DN.

Stiansen har to barn, en voksen datter og et mindreårig barn. Disse arver pliktarven på en million kroner, skriver DN.

Les hele reportasjen i Dagens Næringslivs lørdagsutgave.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.