Bekymringen for at nye digitale sendinger skal gi svarte skjermer for oss med gammel tv, er betydelig overdrevet.

Største fordel med flat tv i overskuelig fremtid, er at du sparer plass i stuen. Kvaliteten på selve skjermbildet er det kvaliteten på tv-en som avgjør, uansett om du velger tjukk eller flat.

Flat dominans
– Folk vil ha flat-tv og dermed forsvinner bilderørskjerm-tv ut av butikkene. Dette har gått fortere enn vi trodde. Det vil alltid være noe igjen her og der, men i løpet av første kvartal vil flat-tv være helt dominerende, sier informasjonsansvarlig Erik Andersen i Elektronikkbransjen.

Konkurransen er beinhard i brunvarebransjen. Det er økonomiens naturlov om tilbud og etterspørsel som råder. Bilderør-tv-ene som står igjen i butikkene etter jul ligger an til å få ekstremt lav pris. Allerede i disse dager er de nede i noen få tusenlapper.

-Bedre enn billige flatskjermer
Dette er apparater av høyeste kvalitet, og de er langt bedre enn billige flatskjermer.

Expert-kjeden bekrefter at de selger høykvalitets bilderørfjernsyn i såkalt widescreen til en veldig lav pris. Det samme bekrefter kjeden Elkjøp.

– Kunden som har plass til en bilderør-tv vil få veldig mye tv til en veldig lav pris, sier kommunikasjonskonsulent Christian Brekke hos Elkjøp.

4,6 millioner
For øyeblikket kjenner få av oss noen som har flat-tv hjemme. Dette vil veldig snart snu. Dette er forkl#229en: Det er til sammen 4,6 millioner tv-er i norske hus og hjem, hoteller og arbeidsplasser. 250.000 av disse er i dag flate. Men årlig selges det i overkant av 400.000 tv-er i landet. Hovedandelen av disse vil fra nå av være flate. En av disse flate skjermene havner i ditt hus eller hos noen du kjenner i løpet av 2006.

Fagbladet Elektronikkbransjen har også spådd flat-TV til å bli blant de mest populære familiegavene denne julen.

Svart skjerm
Forvirringen er stor rundt HD-sendinger og HD-tv.

Den alle første norske sendingen av HD vil trolig komme mellom 2008 og 2010. Det antyder både NRK og TV2 overfor NTB. Sannsynligvis blir dette en av de store sportsbegivenhetene, som sommer-OL i Beijing eller VM i fotball 2010 i Sør-Afrika.

Sommerens fotball-VM i Tyskland vil bli produsert i HD, men TV2 kommer ikke til å sende i denne kvaliteten, heller ikke via parabolselskapet Canal Digital, slik de vurderer det i dag.

Det digitale bakkenettet, som etter planen skal være ferdig utbygd i 2009, vil også være klargjort for slike HD-sendinger.

– Men det er ingen grunn til bekymring for å få svart skjerm om du har TV som er bilderørskjerm-tv. Selv en gammel svart/hvit-tv kan ta imot sendingene. Alle får en boks som gjør sendingen om til en standard som kan mottas av den type tv du har, sier informasjonsansvarlig Rolf Brandrud i Norges televisjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.