En av tre norske husstander har bredbånd, og innen utgangen av 2005 vil nesten hele Norge ha mulighet for oppkobling til bredbånd, mener konsulentfirmaet Teleplan.

Utviklingen mot høyere hastighet går så det suser, prisene faller og tilbudene blomstrer. Hvordan velge det beste tilbudet ut fra sitt behov?

– Velg ut fra en kombinasjon av pris, hastighet og hva som inngår i en eventuell startpakke, anbefaler teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom.

Han deler bredbåndkundene inn i tre kategorier, etter enkle, middels eller avanserte behov.

For en som har tenkt seg ut på bredbåndmarkedet for første gang, gir Aarønæs følgende råd:

  • Finn ut hvilke aktører som tilbyr bredbånd der du bor.
  • Gjør deg opp en mening om hva slags bruker du er.
  • Sjekk prisene (se telepriser.no) og hva slags startpakke som følger med (ring de aktuelle aktørene

Tenk også over dette:
Hvor enkelt vil det være å skifte leverandør, og i hvilken grad kan du benytte brukerutstyr mot andre bredbåndsleverandører? Hvordan sikrer tilbyderen at uvedkommende ikke får tilgang til din datamaskin, og hvor raskt garanterer de å utbedre avbrudd og forstyrrelser? Hva slags service og support får du? Tilbyr leverandøren viktige tjenester som brannmur, virusfilter og spamfilter? Trenger du en montør hjem til deg?

– Det kan være litt av en jungel å orientere seg i. Men: Tilbudene er veldig like, beroliger Tore Aarønæs.

Tregere enn du tror.
– De billigste bredbåndsløsningene fungerer greit for en bruker som bare skal lese og skrive e-post, betale regninger og lese avisen på nett. Vil du laste ned musikk, se på filmer og har flere datamaskiner i huset, bør du vurdere et abonnement med større kapasitet. Avanserte bredbåndshjem – for eksempel med hjemmekontor – krever mer «power» og økt sikkerhet. Også hvis du vil unngå «ekko» på linjen hvis du har anskaffet deg IP-telefon (bredbåndstelefon), oppsummerer teleanalytikeren.

Ingen leverandør garanterer en bestemt hastighet til internett. Og løpende surfeundersøkelser som selskapet Timeglass utfører, viser at det sjelden går så fort som skriften på esken «lover».

– De faktiske nedlastningshastighetene er i gjennomsnitt under halvparten. Men dette har likevel liten betydning for brukerne. I de aller fleste tilfeller går det raskt nok og fungerer tilfredsstillende uansett, sier Aarønæs.

Penger å spare.
Mareritt om et spaghettivirvar av ledninger gir gode dager for trådløst bredbånd (WLAN) i huset hvis man deler på flere maskiner.

– Trådløs løsning er både penere og mer lettvint enn ledninger, men det gir en økt sikkerhetsrisiko, i og med at den ikke stopper ved inn-gangsdøren. Husk å sikre deg mot utilsiktet bruk, virus, spam og ormer. Bare ikke glem at antivirusprogramvare sluker kapasitet, sier Aarønæs.

I dag overgår leverandørene hverandre i gode tilbud, og kjapp bestilling kan gi deg frynsegoder med på kjøpet: Raskere hastighet de første månedene, spamfilter, gratis bruk den første måneden, kanskje en antiviruspakke.

– Her er det absolutt penger å spare. Noe av det du blir tilbudt gratis i startpakken kan være ting du ellers må kjøpe i tillegg. Leter du ute på internett, ligger det også mye nyttig programvare som kan lastes ned gratis, sier Tore Aarønæs.