Grunneierne krever erstatning for at festeforholdene er blitt forlenget ved kontraktens slutt uten at de da kunne kreve ny festeavgift av festerne på grunn av tomtefesteloven.

Advokat Sveinung O. Flaaten i Advokatfirmaet Hjort DA leverte stevningen til Oslo tingrett fredag.

– Et gruppesøksmål betyr at alle grunneiere i Norge som er blitt rammet av tomtefestelovens paragraf 33 kan slutte seg til søksmålet for et begrenset saksomkostningsbeløp som tingretten fastsetter. På denne måten kan den enkelte grunneier fremme sin sak og slippe å måtte bære alle sakskostnader selv, sier advokat Flaaten.

Han mener det ikke er rimelig å forlange at grunneierne skal måtte fremme krav om ny festavgift overfor dem som allerede har fått sine festeforhold forlenget.

Må selge med tap
Tirsdag vant grunneierne fram i tomtefestesaken i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

Styreleder Olaf Solberg Hansen i Tomtefesterforbundet opplevde dommen som et sjokk, og han forventer at staten anker saken til EMDs storkammer.

– Avgjørelsen kan få enorme konsekvenser for mange av landets tomtefestere. Mange kan bli nødt til å selge boliger og hytter med store tap, uttalte Solberg Hansen til NTB.

Tre måneders frist
Staten ved Regjeringsadvokaten må innen tre måneder avgjøre om dommen skal aksepteres eller utfordres med en anke. Flaaten mener den enstemmige dommen bør tas til følge.

– Hvis regjeringen velger å forsøke anke til Menneskerettsdomstolens storkammer istedenfor å rette seg etter den enstemmige dommen som nå er kommet, betyr det i så fall at regjeringen vil prosedere på at 100 prosent av verdistigningen til festeren og null til grunneier er oppfyllelse av Menneskerettskonvensjonens krav til «rimelig balanse» eller «fair balance». Det er vanskelig å se at man kan ha begrunnet håp om å nå fram med dette på bakgrunn av den enstemmige dommen og den klare rettspraksis som ellers foreligger fra Menneskerettsdomstolen, sier Flaaten til NTB.

Eventuell lovendring

Hvis dommen aksepteres, må Justisdepartementet og Stortinget starte arbeidet med en lovendring. Loven må endres for å forhindre fremtidige krenkelser av EMK og for å gjenopprette en rimelig økonomisk balanse mellom grunneier og fester ved forlengelse av festeforhold.

Høyesterett slo i en dom i 2007 fast at tomtefestere har rett til å få festekontraktene forlenget på gamle vilkår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.