Danske Bank kutter renten til under to prosent, skrev DN mandag. Ekspertene venter at de andre bankene vil følge etter, og dermed er det duket for nok en kamp om boliglånskundene.

På oversikten hos Finansportalen.no står DNB med en effektiv rente på 2,70 prosent for et boliglån på to millioner kroner, men DN har snakket med en kunde som endte opp med 1,99 prosent nominelt for et rammelån på å bytte fra Boligkreditt til DNB. Andre kunder melder om renter ned mot 1,9 prosent nominelt.

Mye å spare

Danske Bank kutter renten på de beste lånene, men det gir samtidig andre bedre mulighet for å prute, både bankens øvrige kunder og kunder i andre banker, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

– Nå er det andre som trenger å være fremoverlent, sier han.

Han sier Forbrukerrådet hadde ventet at det ville komme kutt tidligere i år, ettersom det er blitt billigere å låne inn penger i store deler av 2017. Det gir bankene bedre marginer når de låner ut, som igjen betyr at de har mer å gå på i form av rentekutt.

– Det er et godt forhandlingstidspunkt. Danske Bank viste vei i vellingen sist også, og da ble det fart i konkurransen, sier Jensen, og viser til den opphetede rentekampen første halvår 2015.

Jensen mener pruting på renten kan gi svært god timelønn, og at det ikke er vanskelig eller tidkrevende.

– Jeg får rapporter om at folk har tjent 18.000-20.000 kroner årlig på å gjennomgå forholdet til egen bank. Det blir en brukbar timelønn, sier han.

DN rente har gjort en måling i egen database som viste at de som prutet i snitt sparte 10.000 kroner på årsbasis.

Ta kontakt med banken via epost, telefon eller chat – det er ikke behov for personlig oppmøte.

Ti punkter som kan gi deg lavere boliglånsrente:

1. Sjekk alternativene: Bruk DN Rente og Finansportalen til å få oversikt over markedet, og send gjerne en forespørsel til en annen bank, enten du vil bytte eller prute. Svært mange forteller at de fikk bedre rente ved å vise til muligheten for bedre rente i andre banker.

2. Sjekk medlemsfordeler: Flere organisasjoner forhandler renter for medlemmer, blant dem Akademikerne, YS, Tekna og Nito. Du kan ofte få den gode renten uten å bytte til banken som har avtalen, men da får du ikke automatisk nye rentekutt som forhandles frem.

3. Høy lønn: Høy lønn gir i snitt vesentlig bedre lånerente. Tjener du godt, kan du bruke dette som et argument i forhandlingene, fordi du trolig vil få gode tilbud i andre banker.

4. Sikkerhet: God sikkerhet gir dårligere lånerente i snitt hvis man ser på hele markedet – selv for lån over to millioner kroner. Det kan skyldes at folk med trygg økonomi ikke gidder å prute. Er du i denne gruppen, finnes det egne lån for dem med god sikkerhet, og du kan ha ekstra mye å spare.

5. Sikt lavere enn «veiledende rente»: Mange banker har bedre rentetilbud liggende i skuffen som er langt bedre enn de offisielle rentene, men de som ikke spør, får ikke. Noen banker sier de har renter «fra» et visst nivå, men med noen få unntak har de fleste rom for å prute videre ned.

6. Vær aktiv – igjen og igjen: En god rente er ikke alltid god over tid. Folk som har forhandlet frem god rente, opplever ofte at fordelen blir mindre eller borte over noen måneder eller år, etter nye renteendringer.

7. Attraktivt boligmarked: Bor du i et område med fallende boligpriser, fallende innbyggertall eller lav boligomsetning, kan du få nei fra mange billige banker og eventuelle tilbud kan være dyre. En del banker opererer ikke i områder der de ikke har god statistikk som forteller dem hva boligen er verdt, så konkurransen blir svakere og prisene dermed høyere. Bor du i et attraktivt område, kan du sikte lavere.

8. Større lån gir lavere rente – vanligvis: Lån på over to millioner kroner er normalt rimeligere enn mindre lån. Hvis du egentlig ikke trenger to millioner, kan du låne litt ekstra og spare på konto med høyere innskuddsrente eller i aksjefond med lav risiko. De beste innskuddsrentene på Finansportalen er ofte høyere enn de laveste boliglånsrentene. Les mer om dette her.

9. Vær ung, alder trumfer alt: Det er hard konkurranse om de unge kundene, og disse får i snitt best renter, selv med svakere sikkerhet. Det er lite å gjøre med alderen, men er du over 50 år, er det ingen grunn til å ikke sikte mot en ungdommelig rente.

10. Ikke vær for lojal. Det er bemerkelsesverdig mange av dem som sier de har vært lojale mot banken som også har dårlig rente. Sjekk alternativene og konfronter banken, selv om du virkelig ikke ønsker å bytte.

(Artikkelen fortsetter etter DN rente)

Sikt mot under to prosent

En brukerundersøkelse fra Forbrukerrådet viser at 21 prosent av norske boliglånskunder reforhandlet renten eller flyttet lånet i 2016, ned fra 26 prosent de to årene før.

Pruting er ikke tidkrevende og kan gi svært god timebetaling, mener Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.
Pruting er ikke tidkrevende og kan gi svært god timebetaling, mener Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Nedgangen kan skyldes at det i 2015 og 2016 var mye bevegelse i markedet, etter at Danske Bank overtok avtalen som ga ekstra god rente til medlemmer av Akademikerne fra DNB. Konkurransen drev de beste rentene under to prosent. Siden har markedsrenten hevet nivået marginalt, men nå er det igjen flere som får tilbud på under to prosent.

– Det er ingenting i veien for at du skal ha under to prosent i boligrente. Det er flere banker som tilbyr det, men ofte er det unge akademikere som får de beste rentene, sier Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Han hører om mange som betaler boliglånsrenter på opp mot tre prosent, selv om de beste rentene i markedet ligger solid lavere.

I det siste har markedsrenten som styrer deler av bankenes innlånskostnader falt, og det bør man kunne hevde bør komme kundene til gode, mener Jensen. (Vilkår)

En viktig grunn til at det ligger an til budsjettenighet i høst
Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i DN, kommenterer statsbudsjettet.
01:22
Publisert: