– Det nye regelverket blir håpløst å praktisere, sier administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund.

Fra nyttår innføres et nytt regelverk for rapportering til skattemyndighetene om fordeler vunnet i jobb. Det mest omtalte er bruk av flybonuspoeng opptjent på jobbreise og som brukes privat.

– Det vil ikke fungere i praksis, sier Harald Solberg i Norges Rederiforbund om nye regler som pålegger bedriftene å samle inn bruk av bonuspoeng på fly, hotell og leiebil.
– Det vil ikke fungere i praksis, sier Harald Solberg i Norges Rederiforbund om nye regler som pålegger bedriftene å samle inn bruk av bonuspoeng på fly, hotell og leiebil. (Foto: Mikaela Berg)

Slik bruk av poeng har vært skattepliktig i mange år – men fra nyttår er det arbeidsgivers ansvar å samle inn poengene som brukes og melde videre til Skatteetaten.

Norges Rederiforbund har rundt 140 medlemsbedrifter med ansatte på reise over hele verden. Solberg sier bedriftene stiller mange spørsmål og mener det blir for byråkratisk å få en oversikt over poengbruken.

«Det vil ikke fungere»

– Mange bedrifter er frustrert fordi det pålegges dem ny rapportering uten at myndighetene har et system som viser hvordan rapporteringen kan fungere i praksis. Regjeringen har en ambisjon om å forenkle skjemaveldet, men dette går i helt motsatt retning, sier Solberg.

I praksis må hver enkelt ansatt fra nå av melde fra til arbeidsgiver om bonuspoeng som er opptjent på jobbreise og brukes privat til for eksempel flyreise eller hotell. Den ansatte skal finne ut hva samme reise koster om samme tjeneste kjøpes som vanlig med penger og melde inn det beløpet.

Solberg peker på en spesiell bestemmelse i de nye reglene som gjelder hvis man skifter jobb: Bonuspoeng opptjent på reise for tidligere arbeidsgiver og som brukes privat senere, skal fortsatt rapporteres til tidligere arbeidsgiver.

– Det vil ikke fungere i praksis. Særlig for bedriftene blir det umulig å holde oversikt over poengene, sier Solberg.

Han mener de nye reglene bare kan fungere om det brukes en omtrentlig modell – sjablong.

– Om bedriftene skal pålegges å rapportere inn, må man se på poengsaldoen i fordelsprogrammene og rapportere inn det, sier Solberg.

Finansdepartementet viser tirsdag til tidligere svar på bedrifters bekymring om merarbeid. Statssekretær Geir Olsen har understreket overfor DN at reglene for naturalytelser er blitt klarere:

– Naturalytelser mottatt i arbeidsforhold kan utgjøre betydelige verdier. Slike ytelser er som hovedregel skattepliktige også i dag. De nye reglene gjør det klart at arbeidsgiver skal ha ansvaret for rapportering, forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift, også når ytelsene kommer via forretnings­forbindelser.

Slik beregnes skatten

DN har skrevet hvordan arbeidstagere i fremtiden må holde «skyggeregnskap» over poeng opptjent privat og i jobb, om jobben fortsatt godtar at det samles poeng. For jobben kan poengene fortsatt gi lavere reisekostnader og de ansatte får mer komfort.

Skattebetalerforeningen har et eksempel på hvordan fordelen skal beskattes:

  • I eksempelet har arbeidstager 700.000 kroner i inntekt og betaler 43,4 prosent i marginalskatt på denne fordelen utover vanlig inntekt.
  • Uttak av poeng til en flyreise Oslo-Paris tur-retur. På flyselskapets hjemmeside koster samme reise på samme tidspunkt 4000 kroner.
  • 43,6 prosent av beløpet er skatt, altså 1736 kroner.
  • I tillegg må jobben betale arbeidsgiveravgift på 564 kroner.

– Arbeidstagere må få klarlagt hvilke retningslinjer arbeidsgiver ønsker å følge, eventuelt forhandle om hvorvidt det skal være anledning til å bruke bonuspoeng privat eller ikke, sier advokat Per-Ole Hegdahl i Skattebetalerforeningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stig Ove sover fire timer hver natt. Se hva han rekker før du har kommet deg på jobb
03:48
Publisert: