Man skulle kanskje tro at arrangørene Aksje Norge og Oslo Børs ville anstrengt seg for å lete frem noen optimister til å foredra under årets utgave av "Storaksjekvelden" i Oslo, mandag kveld. Eller kanskje det bare ikke var mulig å oppdrive noen.

Stort, stygt makrobilde
Den ene mer dystre fremtidsprognosen enn den forrige avløste i alle fall hverandre etter hvert som ekspertene entret podiet på Thon Hotell Bristol.

- Historiebøkene kommer til å omtale det som Den Store Resesjonen, sa sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

- Det ser stygt ut. En dødsspiral i Europa er sannsynlig. Vi går mot resesjon i 2012, spådde sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securites.

- Det er bedre for Europa å ta betydelig kutt i sine pensjonsutbetalinnger, fremfor at hele systemet gruses, som i Argentina, konkluderte sjeføkonom i Terra, Jan Andreassen.

- Euroen kommer trolig til å bli splittet opp, antok Elisabeth Holvik, sjeføkonnom i Sparebank 1 Gruppen.

Men etter å ha snakket om det store, stygge makrobildet i fire timer, ble det endelig lysteligere stemning da aksjeanalytikerne fikk komme med sine kjøpsanbefalinger. For det finnes enkeltaksjer som har egenskaper som får det til å glimre i analytikernes øyne - også i krisetider.

Her er anbefalingene fra fem forståsegpåere:

 

Peter Hermanrud:

Generelt råd: Sats på selskaper som tjener gode penger og gir bra utbytte. I verste fall så halter det og går, men du får i alle fall løpende avkastning.

Farstad Shipping FAR:

- "Sikker" rente på tre prosent gjennom utbytte. Det skal ekstremt mye til for at selskapet vil kutte utbyttet. Og selskapet kan at på til stige. Ratene på supplybåter er på rekordlavt nivå, og jeg har ingen tro på at de skal bli liggende der. Inntjeningen skal bli bedre. Spår vekst på 10-18 prosent.

Atea ATEA

- Leverandøren av it-systemer har stabil fast margin selv gjennom kriser. Spår vekst på 6-10 prosent. Dette kan bli en skikkelig kule gjennom høhyt utbytte og mye vekst gjennom oppkjøp. Utbyttet er allerede høyt, seks prosent, og kan komme opp i åtte. Det er ganske bra det, sier Hermanrud og sammenligner med rente på høyrentekonto.

Telenor TEL

- "Kjedelig" aksje, men en flott aksje å ha i kistebunnen. Uansett hvor galt det går, ringer vi, og prisene faller ikke. Selskapet har nesten ikke gjeld, er snart gjeldfritt. Og da kan uttbytte gå rett til himmels. Telenors utbytte vil fortsette å stige, om de ikke kjøper ”halve Kina”. En sikker og god aksje, men ikke den som dobler seg de neste fjorten dagene.

Sparebank 1 SR-Bank ROGG

Norges nest største sparebank gir utbytte på seks prosent, og kan vokse seks prosent.

- Bankvesenet generelt i Europa har alvorlige problemer. Men de norske sparebankene har lån til norske boliger, og norske bedrifter som går bra. Sparebanken Rogaland er lavt priset. Marginene er på vei oppover og fra januar blir selskapet AS, noe som vil gjøre det mer interessant for utlendinger. Risikoen ligger i at de trenger mer egenkapital. Det betyr emisjon, og kan presse kursen.

 

Erik Roland, aksjestrateg Nordea:

- Selv om det er ekstremt usikre markeder, ser vi for oss fravær av global resesjon, og det borger bra for oljeprisen.

Anbefaler derfor:

SUBSEA 7 SUBC:

Oljeselskapenes fallende suksesrate, gjør at de må lete mer gjerne på dypt vann.

Selskapet har god ordreinngang, og forventer mange flere kontraktsinnganger. Aksjen har kommet ganske kraftig ned siste tiden. Skuffende rapport tredje kvartal, før ledelsen pratet ned forventingene for 2012. Nå har de dermed rom for å overraske på oppsiden. Kursmål: 170 kroner.

TGS Nopec TGS

Et syklisk seismikkselskap med en unik forretningsmodell - multiseismikk - som har gitt veldig høy avkastning over tid. Kursmål på 165 kroner og dermed en oppside på 30 prosent. Normalisering i mexicogulfen vil bidra. Ordreinngangen ventes å være god de neste kvartalene.

Yara International YAR

7300 ansatte og verdens støre mineralgjødselprodusent vil tjene godt selv i et stramt marked. Bøndene tjener mer og pløyer overskuddet inn i gjødsel. Begrenset tilbud. Kina, verdens største produsent og forbruker av urea, kan komme til å kutte produksjonen. Kan bli netto importør i stedet for eksportør av urea. Kursmål: 350 kroner.

- Men ta gevinst i aksjen etter 1. kvartal, når ureaprisene løfter seg, understreker Roland.

 

Kristian Tunaal, DNB Markets

Opera OPERA

Internettleverandør til data og mobiltelefoner.

- Er inne i god stim. Markedsledende i Kina, Indonesia, Russland og India. De har hele 52 prosent markedsandel i India. Flere titalls millioner mennesker skal ha internett, og de begynner på mobilen. Selskapet klarer å tjene penger, i alle fall nå. De tjener mer penger, og forbedrer marginene mens de gjør det. Men de er ikke veldig billig, de er faktisk litt dyre. Men hvis man tror de klarer å holde markedsposisjonen og kanskje til og med styrker den, er det en god aksje.

Electromagnetic Geoservices EMGS

- Verdensledende innen en ny type seismikk. I motsetning til annen seismikk, forteller den deg ikke bare at det er ett eller annet der nede, men også hva. Kan se forskjell på vann og hydrokarboner (olje, red. anm).

Har kontrakter med flere store spillere, som Exxon og Petrobas.

- Det som skiller klinten fra hveten for oljeselskapene er evnen til å finne ny olje. Betalingsvilligheten er ganske stor for å øke sjansen litt for å treffe riktig. Det koster flere hundre millioner kroner for hver prøveboring.

Men: Det er en aksje med definitivt en viss risiko. Vi tror på betydelig økning i leteaktivitet med dagens oljepris.

Fred. Olsen Energy FOE

En mer traust aksje. Har ikke aggresive vekstplaner, men god kontantstrøm. Rigger som i hovedsak er rettet mot Nordsjøen og norsk sokkel. Det er nærmest en garanti for for mer aktivitet på norsk sokkel, etter de store funnene i år. Direkteavkastningen kan ligge i området 10 prosent, i alle fall.

- Det er 2,5 ganger høyrentekonto - og det er rimelig godt når man vet at inntjeningen langt på vei allerede er sikret gjennom dagens kontrakter, sier Tunaal.

 

Hans Thrane Nielsen, leder norske aksjer Storebrand Kapitalforvaltning

BW Offshore Limited BWO

- Dette er en aksje som har vært veldig trist for dagens aksjonærer. Men de har en ordrebok på 7,8 milliarder, noe som er en av de største på Oslo Børs.

Kursnedgangen skyldes blant annet overskridelser.

- Kursen har falt veldig mye, men vi tror utbytet kan bli 9,5 prosent. Og vi tror det utbyttet er ganske sikkert i lang tid fremover. Dette er et godt kjøp ikke bare i ett år, men på to til tre års sikt.

Yara YAR

En verdensleder innen gjødsel, som vi synes er på billigsalg. Billig produksjon i Ukraina har sendt aksjen ned 15 prosent på en uke. Men på 235 kroner er den et godt kjøp.

Clavis Pharma CLAVIS

Jobber med to kreftmedisiner for blodkreft og bukspyttkjertelkreft, som er som "to veldig spennende frispark i farlige posisjoner". Høy betalingsvillighet om de lykkes.

- Dette tror vi er en doblingskandidat, hvis begge medisinene slår til. Men pass på, dette er høyrisiko, som må være en del av en portefølje, understreker Nielsen.

 

Andreas Stubsrud, analytiker i Pareto

Anbefaler generelt oljesektoren.

- Det er nesten umulig å tenke seg at oljeetterspørselen kan falle mer i Europa. Vi finner ikke nok olje, selv finanskrisen var bare en fartsdump for nedgangen i verdens ledige kapasitet. Det er allerede alt for lite olje i 2015. Oljeprisen vil derfor holde seg høy.

- Overskuddene på dypvannskontrakter er snart tilbake på nivåene fra før krisen. Jeg kan love at dette blir ganske bra uansett hva som skjer i verden, så lenge dere tror på det jeg sier om oljeprisen. Og norsk sokkel vil bli kanonbra!

Fred. Olsen Energy FOE

- Tilbudsaktiviteten på feltutviklinger i nordsjøen har aldri vært høyere – hvem skal bygge alt?

Dagens kurs NOK 195, kursmål NOK 250. Utbytte på 10 prosent. Bra operasjonell gjennomføring, bra kontrakter. Eksponering mot norsk sokkel eksponering

Standard Drilling SDSD

– Øystein Stray Spetalens jackup-riggselskap er et oppkjøpscase: Dagens kurs er 7,50 kroenr, kursmålet er 11 kroner. Jackup-markedet nesten «utsolgt». De har riktige rigger i riktig marked. Eiere skal selge hvis de bud kommer.

Kværner KVAER

Norsk sokkel case: Hatet pga historisk risko. Bra ledelse. Fantastisk marked i stabilt politisk område. Dagens kurs 10 kroner, kursmål 20 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.