Hong Kong er verdens dyreste by for utstasjonerte arbeidstagere, viser en fersk undersøkelse konsulentselskapet Mercer har gjort. Tokyo kommer på andre plass, mens Zürich er på tredje plass. Oslo er nummer 47.
Ifølge undersøkelsen påvirker faktorer som ustabilitet i boligmarkedet, lav inflasjon og varierende priser på varer og tjenester kostnadene ved å drive forretninger i ulike byer rundt om i verden.
– Samtidig som en mobil arbeidsstyrke tillater organisasjoner å oppnå større effektivitet, utnytte talenter og være kostnadseffektive med internasjonale prosjekter, krever det nøye vurderte utlandskompensasjonspakker, sier Ilya Bonic, sjefen for Mercers «Career Business-avdeling».
Dyrest i Asia
Fire av fem av verdens dyreste byer for utenlandske arbeidstagere ligger nå i Asia, ifølge undersøkelsen.
Ifølge Mercer var sterkere monetær regulering i Kina, en blomstrende økonomi og et press på å få den kinesiske yuanen som en internasjonal valuta med på å få kinesiske byer opp i rangeringen.
I Europa er det kun to byer blant de ti dyreste byene, Zürich og Bern. Genève har falt fire plasser fra i fjor til nummer 11, grunnet en nedadgående trend i boligmarkedet i byen.
Vesteuropeiske byer har generelt steget på listen, som følge av at lokale valutaer er styrket mot den amerikanske dollaren og at prisene på varer og tjenester har økt.
Blant annet har både Frankfurt, som er på 68. plass, og Berlin, som er nummer 71, hoppet opp 49 plasser på rangeringen.
USA ned etter økonomisk vekst i EU
Amerikanske byer har falt på Mercers rangering. Dette som følge av at veksten i europeisk økonomi har tatt seg opp, ifølge konsulentselskapet. På bakgrunn av dette har amerikanske dollar svekket seg mot de største valutaene rundt om i verden, som har gjort det billigere for utlendinger å bo i USA.
New York falt fire plasser sammenlignet med i fjor og er nå verdens 13, dyreste by å bo i for utenlandske arbeidstagere.
Her er de åtte dyreste byene for utlendinger (Kilde: Mercer): (Vilkår)