Sveits, Norge og Danmark var i 2010 de dyreste landene i Europa.

I Makedonia er prisene under en tredel av hva de er i Norge.

Den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen 2010 viser at prisnivået i Sveits, Norge og Danmark er nesten dobbelt så høyt som gjennomsnittet i EU, ifølge Statistisk sentralbyrå. Undersøkelsen har sammenlignet prisnivået på konsumvarer og tjenester i 37 land - alle de 27 EU-landene, Montenegro, Kroatia, Makedonia, Tyrkia, Norge, Island, Sveits, Albania, Bosnia-Hercegovina og Serbia - og slår fast at prisnivået i Sveits, Norge og Danmark ligger henholdsvis 48, 47 og 43 prosent over det gjennomsnittlige prisnivået i EU.

Makedonia var det landet i undersøkelsen med aller lavest prisnivå, etterfulgt av Albania og Bulgaria. I disse tre landene var prisnivået henholdsvis 56, 50 og 49 prosent lavere enn gjennomsnittet i EU.

Dyrest i Norge

Norge er dyrest på mat, alkohol, tobakk, transporttjenester, hotellovernatting og restaurantbesøk. Vi topper også prisnivålistene for klær og sko.

Kjøper du alkohol eller tobakk i Norge, må du betale en pris som er mer enn dobbelt så høy - 137 prosent - som gjennomsnittet i EU-landene. For hotell- og restauranttjenester, samt matvarer og alkoholfri drikkevarer, var prisnivået henholdsvis 78 og 65 prosent over snittet i EU. I Norge er det bare post- og teletjenester som er billigere enn snittet for EU. Av landene som er med i undersøkelsen, er det bare i Danmark at kjøp av kjøretøy/biler er dyrere enn i Norge.

Dyrt i nord, billig i sør

Innenfor EU var prisnivået generelt høyest i Nord-Europa, mens prisene i landene lenger sør på kontinentet er lavere. I Danmark og Irland koster mat henholdsvis 36 og 20 prosent over gjennomsnittet. I Irland, som er kjent for Guinness og whisky, er ikke alkohol spesielt billig. Skal du ta deg en øl eller drikke annen alkohol der, må du betale en pris som er 70 prosent høyere enn gjennomsnittet for resten av EU.

I Sverige koster klær 26 prosent mer enn gjennomsnittet, og kjøper du sko på Island eller Finland, koster det henholdsvis 36 og 20 prosent over snittet.

Dyre møbler på Malta

Kjøper du strøm eller brensel i Danmark må du ut med 75 prosent mer enn gjennomsnittet for resten av EU. Europas dyreste husholdningsapparater og audiovisuelle utstyr finner du på Island, der dette koster 53 prosent mer enn gjennomsnittet.

Hvis du vil kjøpe møbler, tepper eller gulvbelegg, så er ikke Malta landet å dra til, dersom du ønsker å betale lite. Her er nemlig disse produktene dyrest i Europa. Generelt var derimot prisnivået i Sørøst-Europa lavere enn gjennomsnittet i de 27 EU-landene. Kroatia er det eneste landet der prisnivået er høyere enn i resten av regionen.

Høy porto i Spania

I Spania og Hellas var prisnivået på hotellovernatting, restaurantbesøk, mat og alkoholfri drikke mellom 6 og 2 prosent lavere enn gjennomsnittet, mens prisene på alkohol og tobakk var henholdsvis 20 og 10 prosent lavere. Men pass deg for å sende postkort eller ringe for mye fra en spansk telefon, for det kjente og kjære ferielandet Spania er nemlig det landet i Europa med de dyreste post- og teletjenestene.

Av de produktene som var med i undersøkelsen, er det prisene på alkohol og tobakk som varierer mest mellom landene. Men også transporttjenester, hotellovernattinger, restaurantbesøk, mat, strøm, møbler og tepper varierte mye i pris. Varegruppene med minst prisvariasjon var audiovisuelt utstyr, klær og sko.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.