Makroøkonomene venter ny rentenedgang i Norges Banks rentemøte onsdag 6. mai.

Les:
Klart for nytt, kraftig rentekutt

Det gir alle med boliglån enda mer penger å rutte med.

- En stresstest der økonomiske buffere, evnen til å betjene gjeldsforpliktelser ved betydelig høyere rente og eventuell arbeidsledighet inngår, gir svar på hvor robust privatøkonomien er, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor til DN.no.



  • Komfortabelt gjeldsnivå?
    Alle som har lån kan bruke rentegevinsten til raskere å nedbetale lånet. Slik øker du egenkapitalen. Bruk pustehullet sentralbanken har gitt deg til å sikre deg et mer komfortabelt gjeldsnivå. Vil du ha større forutsigbarhet knyttet til renteutgiftene fremover kan du vurdere å binde renten på hele eller deler av lånet. Nå er fastrentetilbudene gode. Men ikke spekulér i rente hvis du ikke er våken for konsekvensene det kan gi.
  • Egenkapitalen avgjør
    Vær like krevende mot banken din selv om renten er lav. Husk at hvert prosentpoeng rente utgjør like mye penger uansett rentenivå.
  • Vær edruelig
    Det er lett å la seg friste av det fallende rentenivået til å bytte til dyrere bolig eller gjøre andre investeringer. Vær edruelig og forsikre deg om at den langsiktige betjeningsevnen av gjeldsforpliktelser er robust før du kaster deg på eventuelle investeringsmuligheter.
  • Unngå skattesmell
    Ønsker du ikke baksmell på skatten neste år må skattetrekket økes for å kompensere for de statlige subsidiene til privatpersoners gjeldsrenter. Lavere rente gir mindre rentefradrag i selvangivelsen. Be om nytt skattekort fra Skatteetaten ved å logge inn på skatteetaten.no.
  • Legg bort kredittkortet
    Betal ned eventuell kredittkortgjeld aller først. Legg om nødvendig bort kredittkortet og legg deg til et forbruksnivå som ikke overstiger den løpende betjeningsevnen. Slik sparer du høye kredittkortrenter.