Mediene kaller det finanskrisen.

For veldig mange av oss, trolig et solid flertall, kunne man ikke funnet et mindre dekkende ord for å beskrive det som skjer.

Sannheten er at du med høy sannsynlighet kommer til å tjene grovt på krisen. For krise er det, ingen tvil, den rammer bare ikke våre egne lommebøker. Tvert om, krisen vil neste år kunne fylle opp pengepungen til sømmen revner.

Det er selvsagt knyttet noen forbehold til gladmeldingen. Det første og viktigste er at du ikke mister jobben. Det er det titusenvis som vil gjøre antyder prognosene, men det store flertall vil fortsette å heve sin lønn fra arbeidsgiveren de har i dag, eller en ny. Det andre er at du ikke er en av dem med mer penger som bankinnskudd, enn lån, eller er tungt inne i aksjemarkedet og har vært godt vant til solide gevinster og utbytter.

Og så er det en hel del som vil merke nedgangen i boligprisene på kroppen. I beste fall bare psykologisk, ved at du føler deg fattigere. I verste fall ved at du faktisk må selge med tap og at egenkapitalen din blir kraftig redusert eller forsvinner helt.

Men altså: Det er større sannsynlighet for at du kan glede deg til 2009, økonomisk sett.

Hovedårsaken til det er selvsagt nedgangen i rentene som følge av bråstansen i den globale veksten.

Når de fleste også neste år vil få sine lønnstillegg, gjør det ingenting at de ikke blir like store som i fjor. Realøkonomisk blir det et realt champagneår, ettersom prisveksten forventes halvert, også det på grunn av den globale krisen.

Den lave inflasjonen alene er nok til at selv de med null i lån får mer å rutte med neste år.

Vi er mange som rett og slett har hatt skikkelig kriseflaks.

Basert på de siste 2009-prognosene for lønnsvekst, inflasjon og rentenivå, har forsker i Statistisk sentralbyrå, Torbjørn Eika, beregnet for DN.no hvor mye mer du og jeg får å rutte med neste år.

Utviklingen i kjøpekraften vår varierer kraftig etter hvilken lønn du har og hvor mye du har i lån.

Minst 3000 mer på hver
En person med null i lån og 250.000 kroner i inntekt i fjor, vil for eksempel få 7000 kroner mer i lommeboken, og reelt sett 3000 kroner i større kjøpekraft hvis man justerer for forventet prisstigning.

Virkelig fett blir det for dem som har lån i tillegg. I 2008 tjente en heltidsansatt nordmann i snitt ca 416 000 kroner. Dersom samme person har et lån på en million kroner i 2009, vil vedkommende få 26.000 kroner mer i lommeboken, eller 20.000 kroner når man justerer for prisstigningen sammenlignet med i år.

Alle beregningene baserer seg på faktiske tall for 2007 og 2008 målt mot SSBs siste prognoser for 2008 og 2009.

Prognosene for 2009 er:

Merk at prognosen på gjennomsnittlig lånerente er satt til 5,4 prosent (gjennomsnittet i år ender trolig på 7,3 prosent). Etter at disse prognosene ble laget, har Norges Bank kuttet styringsrenten med overraskende 1,75 prosetpoeng.

Bankenes utlånsrenter er allerede varslet satt ned på fire-tallet, og pengemarkedet venter en ytterligere reduksjon i utlånsrenten. Det er derfor ikke på noen måte utenkelig at vi nordmenn kommer til å få enda mer penger mellom hendene enn selv SSBs friske prognoser lover.

Så hvor mye mer får du basert på SSB-prognosene?

Klikk på lenken til den inntekten som er nærmest det du tjente i 2007. På siden du da får opp, ser du etter tabellen som passer best størrelsen på banklånet ditt.

Årslønn i 2007: 250 000 kroner

Årslønn i 2007: 392 700 kroner (gjennomsnittslønn 2007)

Årslønn i 2007: 750 000 kroner

Årslønn i 2007: 900 000 kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.