Siden nyttår har Chistian Haatuft og Eiendomsmegler 1 på Geilo solgt 65 eiendommer for tilsammen 312 millioner kroner. I samme periode i fjor ble det solgt 58 eiendommer for 196 millioner kroner.

– Det er helt klart rekord i omsetning. Vi har hatt høyere volum tidligere, men det var for en del år tilbake da det var mer tomter og lavere verdier, sier Haatuft.

Ved utgangen av påsken meldte han om drømmesalg og over 100 millioner kroner i omsetning i påsken.

Etter påske har hytteomsetningen fortsatt i høyt tempo.

– Vi solgte fem fritidseiendommer til i uken etter påske, og fortsatt legges det ut nye eiendommer. Vi la ut to nye hytter for salg på fredag og der ble det booket visning på dagen, sier Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo.

Flere meglere sier de kunne solgt mer om det var mer å selge.

– Vi ligger på nivå med fjoråret i omsetning, men litt under i volum. Det skyldes at tilbudet av brukte hytter har vært lavere og nye prosjekter. Til gjengjeld har prisene vært høyere. I og etter påsken har vi solgt flere hytter i prisklassen over seks millioner kroner, den dyreste til 18,5 millioner kroner, sier Stig Svartor i DNB Eiendom på Lillehammer.

Stort sett har kjøperne stått i kø på visning, med pengene i hånden.

– Det har til tider vært manko på nye objekter i vinter og beslutningsprosessene har vært korte. Folk møter forberedt til visninger og er klare til å slå til, sier Jannike Seljevoll Herleiksplass i Herland Eiendom på Geilo.

På Hafjell har det vært nesten tomme «hyller».

– På Hafjell har vi solgt ut alt vi hadde og vi har solgt 14 enheter av 24 i Sjusjøparken siden palmehelgen. Det har ikke skjedd ofte i mellomsesongen etter påske, sier Bente Holen Bergseng i Eiendomsmegler 1 på Lillehammer.

Fyller på

Hyttemeglerne DN har snakket med sier sesongen i år er strukket lenger enn ellers og at det for en gangs skyld også legges ut nye salg etter påske.

– Vi solgte 13 fritidseiendommer i uken etter påske. Vanligvis pleier det å bli bråstopp, men i år har vi fortsatt å selge godt og lagt ut flere eiendommer som kunne vært spart til høsten. Det er mange kjøpere i markedet nå og nesten for få hytter. Beslutningsprosessene har vært korte også, så «lageret» har rullert raskt, sier Marit Wangensten i Privatmegleren Valdres.

Den lange og vedvarende vinteren er hovedårsaken til det gode salget i Trysil i april.

– Folk var ikke like mentalt ferdig med vinteren etter påske som foregående år. Det er fortsatt vinterstemning i fjellet og det hjelper. Vi vurderer nå å ikke vente med å legge ut nye eiendommer til høsten slik vi har gjort tidligere, sier Petter Birkrem i Privatmegleren.

– Jeg har to nye eiendommer til salgs denne helgen, og det tror jeg aldri har skjedd før, så lenge etter påske, sier Bergseng.

Fortsatt aktivitet

– I dag skulle det tradisjonsrike Skarverennet gå av stabelen (rennet avlyst, red anmerkn.) og det er mange folk i fjellet. Fint vær er det også meldt, så jeg regner med det blir en del aktivitet på visning i helgen. I tillegg er ikke alle prosessene fra de over 30 visningene vi hadde i påsken avsluttet, sier Jannike Seljevoll Herleiksplass på Geilo.

Også i Trysilfjellet har påsken vart ekstra lenge i år.

– I dag skulle det tradisjonsrike Skarverennet gå av stabelen (rennet avlyst, red anmerkn.) og det er mange folk i fjellet. Fint vær er det også meldt, så jeg regner med det blir en del aktivitet på visning i helgen. I tillegg er ikke alle prosessene fra de over 30 visningene vi hadde i påsken avsluttet, sier Jannike Seljevoll Herleiksplass på Geilo.
– I dag skulle det tradisjonsrike Skarverennet gå av stabelen (rennet avlyst, red anmerkn.) og det er mange folk i fjellet. Fint vær er det også meldt, så jeg regner med det blir en del aktivitet på visning i helgen. I tillegg er ikke alle prosessene fra de over 30 visningene vi hadde i påsken avsluttet, sier Jannike Seljevoll Herleiksplass på Geilo. (Foto: Pål Harald Uthus)

– Jeg solgte ni objekter i påsken og har solgt seks i ukene etter påske. Det er uvanlig mye for denne perioden, men har også sammenheng med at påsken kom ganske tidlig i år og at det fortsatt er full vinter i fjellet. Nå merker vi imidlertid at flere ser mot sjøen for fritidseiendom, sier Birkrem i Privatmegleren.

Fjellhytter hele året

Hyttemeglerne DN har vært i kontakt med sier alle at sesongbegrepet for fjellhytter begynner å bli utvannet.

– Det er egentlig ikke snakk om høy- og lavsesong lenger, men mer om svingninger. De siste par årene har vi solgt fjellhytter hele året, sier Herleiksplass på Geilo.

Hun får støtte av konkurrent Haatuft.

– Med unntak av de ukene når bakkene akkurat har stengt og snøsmeltingen gjør at alt er vått og gjørmete, kan vi ha visninger hele året. Det gjelder å vise eiendommene på sitt beste, og det er fortsatt vinteren, men når det begynner å bli tørt, kommer folk på visning også om sommeren, sier Haatuft.

På Lillehammer er sesongen aller best før vinteren inntreffer.

– Vår aller beste periode er fra midten av august til høstferien er over, delvis på grunn av at en del hytter i distriktet har begrenset adkomst på vinteren. Men det er ingen tvil om at sesongene er mer utvasket enn tidligere, sier Bergseng.(Vilkår)

Norsk hytteliv unikt i verden: - Hytta er som et familiemedlem
På 30 kvadratmeter i Orkanger er tre generasjoner samlet i harmoni. – Vi lever helt annerledes her oppe, sier Elisabeth Løhre (38). Men norsk hyttekultur kan by på mye friksjon, viser forskning.
02:26
Publisert: