- Nordmenns sparevaner er kortsiktig og gir liten avkastning, sier spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold i Nordnet.

Ifølge en fersk undersøkelse nettbanken Nordnet har gjennomført sparer nordmenn i all hovedsak til ferie eller buffer, det vil si uforutsette utgifter, reparasjoner eller lignende. Langsiktig sp#229 som pensjonssp#229 kommer langt ned på listen, og de fleste velger å spare på sparekonto.

Vammervold oppfordrer nå nordmenn til å investere i globale aksjefond.

- Norske sparere får over 30 prosent mer avkastning på ti år i aksjemarkedet enn i bank, sier Vammervold til DN.no.

Ser man på utviklingen de siste ti årene har imidlertid virkeligheten vært en ganske annen.

- Større avkastning på fondssp#229
Ifølge Nordnets undersøkelse setter 83 prosent nordmenn pengene sine på sparekonto, mens 38 prosent av befolkningen sparer i fond, hovedsaklig aksjefond.

De fleste som sparer i fond er i alderen 36-55 år, og har en inntekt på over 500 000 kroner. Vammervold mener denne spareformen uten tvil er den mest lønnsomme.

- 300 kroner spart i et bredt globalfond i ti år kan gi deg 55 000 kroner. På sparekonto sitter man etter ti år igjen med bare 42 000 kroner. Altså får du over 30 prosent mer i avkastning på ti år i aksjemarkedet enn i bank.

 

I beregningen er det lagt til grunn at sp#229 i bank gir en avkastning på 4,5 prosent, mens avkastningen på aksjefond er åtte prosent.

- På norske fond har vi historisk en avkastning på omkring ti prosent sett over lenger tid. Derfor kan man ihvertfall forvente en avkastning på åtte prosent per år på et bredt globalfond også i fremtiden.

Tiår med nedgang
Vammervold tror finanskrise og børsuro som følge av europeisk gjeldskrise nå bidrar til at folk tror at det er skummelt og vanskelig å spare i fond.

Nordmenns skepsis er ikke ubegrunnet; de siste ti årene har aksjeavkastningen på globale aksjefond i gjennomsnitt vært -0,6 prosent.

- Investerte du i globale aksjefond for ti år siden ville avkastningen mest sannsynlig vært minimal eller negativ i dag, sier analytiker Thomas Furuseth i Morningstar til DN.no

Analytikeren understreker samtidig at det siste tiåret ikke representerer den historiske utviklingen.

- Med tanke på langsiktig sp#229 er en forventet gevinst på åtte prosent per år rimelig. Dette ligger nær gjennomsnittet de siste 20 årene.

Furuseth vil derfor anbefale folk å spare i aksjefond, men bare dersom de har råd til å ta risikoen dette innebærer.

- Jeg tror på en positiv avkastning på mellom syv og åtte prosent de neste ti årene. Men vi har ingen garanti mot et nytt tiår med nedgang.

Ifølge Furuseth er det beste sparetipset å «ikke satse alt på en hest», og å fordele sparemidlene mellom bank, aksjer og bolig.

Unyansert bilde
- Historisk har sparere kunnet regne med en avkasning på fond som er rundt fire prosent høyere enn den avkastningen sp#229 i bank gir, sier professor i finans Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole til DN.no

Johnsen mener allikevel Nordnets fremstilling virker noe unyansert.

- Dette er fisk og fugl; to vidt forskjellige spareformer som ikke kan sammenlignes uten å ta hensyn til hvilke risiko folk kan tåle, sier Johnsen til DN.no.

Johnsen mener i tillegg dagens usikre situasjon gjør at ekspertene bør være forsiktige med å gi klare råd.

 

- Historisk vil det lønne seg å spare i aksjer. Den usikre situasjonen i Europa gjør at man i dag bør vente litt. Risikoen er høy, og investeringer vil kreve en sterk ryggrad.

Når situasjonen har stabilisert seg er rådet til Johnsen klart:

- Sett pengene i enkle, passive fond. Ikke gå for noe fancy, og velg et billig fond.

Les mer: Nordmenn har mistet troen på superavkastning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.