Det viser en tall fra de fire store nordiske landene, ifølge en Intrum-analyse gjengitt i Finansavisen.

Forskjellen landene imellom er stor. Mens Norge drar opp snittet, med en inkassoøkning på nær 30 prosent, er oppgangen i Sverige på rundt 15 prosent i perioden fra 1. kvartal 2016 til fjerde kvartal 2018.

I Finland har utviklingen vært flat hele veien, mens Danmark har hatt en nedgang i antall inkassosaker i husholdningen på 30 prosent.

Størst økning i aldersgruppen over 60

– I Norge steg gjennomsnittlig utestående beløp fra 10.000 kroner i 2014 til 17.000 kroner i 2017, sier Anette Willumsen, direktør for Nord-Europa i Intrum, Lindorffs morselskap.

I hele Norden er det aldersgruppa over 60 som har størst øking i antall inkassosaker. Der er det dobbelt så sterk økning som for andre grupper, ifølge Willumsen. Hun påpeker at betalingsanmerkningene blant eldre øker, mens betalingshistorikken til de yngre er blitt bedre.

Tradisjonelt har det vært lettere for eldre enn yngre å få lån.

– Utlånsmodeller har en tendens til å belønne alder. Det er kanskje på tide å revurdere de modellene, sier Willumsen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Med den fremgangen vi har nå, vil det ta over 200 år før kvinner og menn er økonomisk likestilt i verden
00:38
Publisert: