Grunnbeløpet i folketrygden øker fra 96.883 kroner til 99.858 kroner i årets trygdeoppgjør. Det tilsvarer 3,07 prosent. Gjennomsnittlig grunnbeløp får en økning på 3,2 prosent, mens alderspensjon under utbetaling får en årlig økning på 2,4 prosent.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener dette vil medføre en reallønnsøkning for pensjonistene.

– Jeg er glad for at det ligger an til at alderspensjonistene får en god økning i pensjonene. Slik det ligger an, blir årlig økning i pensjonene høyere enn prisveksten, sier hun i en pressemelding.

– Minstepensjonistene, de med pensjon over minstepensjon og de uføre får reallønnsøkning ut fra det foreløpige anslaget i revidert budsjett for prisveksten i år, sier hun.

Uenig

Leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet er uenig og mener økningen vil bli spist opp av prisveksten. I så fall blir det femte år på rad uten reallønnsvekst for pensjonistene. Det mener han er uholdbart.

– For vår del begynner dette glasset å bli fullt. Det er helt greit at en gang der fremme vil pensjonistene også få en kjøpekraftsforbedring, men nå har vi vært uten i fem år, sier han.

Aksjon

Grunnen til at pensjonistene har sakket akterut, er regelen som ble innført i forbindelse med pensjonsreformen i 2011. Den sier at pensjonen skal reguleres i takt med lønnsveksten, minus 0,75 prosentpoeng. Pensjonistforbundet krevde denne regelen fjernet i årets oppgjør, men fikk ikke gjennomslag.

– I snitt har pensjonistene tapt 30.000 kroner på denne typen reguleringsform, så nå har vi en forventning om at Stortinget griper inn. Vi kommer til å ha en aksjon utenfor Stortinget 6. juni for å markere vår misnøye med dette, sier Davidsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.